Search
Close this search box.

Mýty o bezlepkové stravě a celiakii, kterým jste dosud věřili

Zdroj: Freepik.com

Ať už se ve světě děje cokoliv, vždy kolem toho kolují nejrůznější mýty – a jinak tomu není ani v případě bezlepkové diety. Tu spousta lidí drží pouze kvůli vidině štíhlé figury, přestože při této dietě můžete naopak dost přibrat. I proto se s vámi dnes podíváme na nejčastější mýty, které kolem bezlepkové diety kolují.

Mám negativní výsledky krevních testů – jsem zdravý

I v případě, že máte negativní výsledky krevních testů, můžete mít celiakii. Malé procento lidí trpí na séronegativní celiakii, u které jsou testy falešně negativní. Pokud má tedy lékař na celiakii podezření, nechá pacientovi provést speciální histologické vyšetření bioptického vzorku sliznice tenkého střeva. Tenké střevo nemocného člověka je vyhlazené a nepřijímá důležité živiny.

Bezlepková dieta a hubnutí/tloustnutí

Mnoho lidí začne držet bezlepkovou dietu jen tak, protože si myslí, že jde o módní trend, po kterém zhubnou. Opak je ale pravdou. Pokud nebudete jíst zdravé a přirozeně bezlepkové potraviny, bezlepkové těstoviny a pečivo (plné škrobů, po nichž se tloustne jedna báseň), dost možná naopak přiberete. Bezlepková dieta je zejména zdravotní dietou. Pokud budete zdravému tělu lepek odpírat, dost možná si intoleranci na něj sami vypěstujete. 

Velké výkyvy váhy v případě celiakie

Podezření na celiakii bývá u osob, které začnou rychle hubnout, zejména vlivem častých průjmů. V případě, že vás naopak trápí zácpa, můžete spíše přibírat. Poté, co nasadíte dietu, bude hubnutí zastaveno a během několika měsíců (případně 1 až 2 roků) se dostanete na původní váhu. Spousta lidí po nasazení bezlepkové diety přibere – a to ve chvíli, kdy dojde k uzdravení sliznice tenkého střeva. Zatímco dříve tělo živiny nevstřebávalo, nyní ano. Bezlepkové potraviny (průmyslově zpracované) pak obsahují více kalorií než běžné potraviny.

Bezlepková strava je zdravá

Celiakovi nezbývá nic jiného, než dodržovat celoživotní bezlepkovou dietu – její nedodržování může mít fatální následky. Nejen v podobě cukrovky, ale také rakoviny tlustého střeva apod. To, že někdo dodržuje bezlepkovou dietu, neznamená, že jí automaticky zdravě. Existují i bezlepkové sladkosti, pečivo a tučná jídla. 

Občasné ochutnání normálního jídla nevadí

Ať se děje cokoliv, celiak nikdy nemůže ochutnávat normální jídlo. Dokonce je potřeba, aby se vyvaroval kontaminaci lepkem, i tu jeho střeva poznají. Zatímco někteří nemají viditelné potíže po konzumaci lepku, jejich střevo problémy má. U jiných stračí drobek k tomu, aby měli týdenní nevolnosti.

Pokud jste se dostali mezi ty, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu, případně znáte někoho takového a chcete mu udělat radost, můžete si uvařit něco dobrého. V současnosti můžete najít recepty bez lepku téměř na cokoliv. Tak co, vyzkoušíte nějaký?

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Co s namoženými svaly po tréninku?

Namožení svalů potká čas od času každého, kdo pravidelně provádí fyzickou aktivitu. Je to nepříjemný problém doprovázený intenzivní bolestí a neschopností vykonávat