Pro mnoho lidí s intolerancí laktózy je konzumace mléčných výrobků tabu. I jediná sklenice mléka jim může vyvolat nejrůznější trávicí potíže. Z toho důvodu bylo vyvinuto mléko bez laktózy, které je ideální alternativou, pokud se nechcete lahodné mléčné chuti vzdát. Ale jak vlastně toto bezlaktózové mléko vzniká, čím je prospěšné a má nějaké nevýhody? To vše se dozvíte v následujícím článku.
Co to je bezlaktózové mléko?
Mléko bez laktózy neobsahuje druh cukru nazývaný laktóza, který se běžně vyskytuje ve všech výrobcích z kravského mléka. Je tedy vhodné pro všechny, kteří trpí laktózovou intolerancí, což je podle odhadů až 75 % dospělé populace. Tito jedinci nejsou schopni štěpit již zmíněnou laktózu v kravském mléce. A pokud ho i přesto konzumují, často se u nich objevují trávicí potíže jako průjem, zvracení a bolesti břicha.
Jak se mléko bez laktózy vyrábí?
Bezlaktózové mléko vzniká přidáním tzv. laktázy do kravského mléka. Laktáza je enzym, díky kterému se v lidském těle štěpí disacharid laktóza na monosacharidy. Člověk trpící laktózovou intolerancí má v organismu laktázy nedostatek. Proto je pro něj mléko, v němž je laktóza předem rozštěpena na jednoduché cukry, lépe stravitelné.
Klady bezlaktózového mléka
Jak vyplývá z výše uvedeného, pro jedince s nesnášenlivostí laktózy je to jediná šance, jak konzumovat kravské mléko bez nežádoucích trávicích potíží.
Dále je nutné podotknout, že bezlaktózové mléko je nutričně stejné bohaté jako to „obyčejné“. Obsahuje totožné množství bílkovin i dalších vitamínů a stopových prvků, z nichž můžeme jmenovat hlavně vitamín B12, riboflavin, vápník a fosfor. Většina mlék bez laktózy je obohacena také o vitamín D, který se stará o celou řadu aspektů v našem těle. Přispívá k udržení správné hladiny vápníku v krvi, struktury kostí, funkce svalů i mineralizaci zubů.
Zápory mléka bez laktózy
Toto negativum bezlaktózového mléka může být pro někoho i pozitivum. Proč? Protože bezlaktózové mléko je sladší než kravské. Důvodem je právě laktáza, která rozkládá laktózu na dva monosacharidy, konkrétně glukózu a galaktózu. Lidské chuťové pohárky tyto jednoduché cukry vnímají jako sladší, což jistě ocení milovníci sladké chuti. Je však potřeba počítat s tím, že výsledná chuť pokrmů bude s použitím mléka bez laktózy trochu odlišná.
Další zápor představuje fakt, že i bezlaktózové mléko se stále řadí mezi mléčné výrobky. Tudíž je nevhodné pro ty, kteří chtějí jíst striktně vegansky a vyloženě škodí všem osobám s alergií na mléko. Oproti laktózové intoleranci, kdy jedinec nemá dostatek enzymů pro štěpení laktózy, je alergie na mléko výrazně horší problém. Jedná se o zvýšenou citlivost organismu na bílkovinu kravského mléka. Tito lidé by měli kravské mléko a výrobky z něj vyřadit z jídelníčku úplně, neboť tato potravinová alergie může způsobit velmi nepříjemné zažívací potíže, kopřivku a dokonce zvracení.
Závěrem je vhodné dodat, že pokud nesnášenlivostí laktózy netrpíte, není důvod se kvalitním mléčným výrobkům vyhýbat. Tímto způsobem byste si mohli v průběhu času intoleranci vytvořit a navíc se vystavit riziku osteoporózy neboli řídnutí kostí, protože právě mléko a mléčné výrobky jsou cenným zdrojem vápníku, o který je škoda se ochuzovat, pokud to není vyloženě nutné.