Základem zdravého životního stylu je strava obohacená o všechny makroživiny, včetně sacharidů v podobě příloh. Čím běžné kalorické přílohy nahradit a jaké potraviny jsou vhodné při hubnutí? Poradíme v následujícím článku.
Nebojte se příloh
Sacharidy obsažené v přílohách dodávají tělu energii a jsou zdrojem vlákniny. Právě ta zpomaluje proces vyprazdňování žaludku a prodlužuje dobu trávení pokrmu. Při vyřazení příloh z jídelníčku budete mít mnohem méně energie a utrpí váš fyzický i psychický výkon. Vhodně zvolená příloha je tudíž naprosto v pořádku a řadí se mezi nepostradatelnou součást jídelníčku.
Pozor na glykemický index
Každá potravina obsahující sacharidy se v krvi rozkládá na glukózu. Po konzumaci takového pokrmu byste si měli dát pozor na hladinu krevního cukru, který následně poklesne a přichází hlad. Vyvarujte se jídel, která obsahují pouze jednoduché cukry, preferujte složené sacharidy. Ty vás zasytí na delší dobu a nebudete po nich tloustnout.
Přílohy ideální ke konzumaci
Fazole obsahují hodně vlákniny, proteinů a málo cukru. Brambory i sladké brambory (batáty) jsou při dietě tou nejlepší volbou. Obsahují karoten, vitamin C, proteiny a jsou z 80 % tvořeny vodou. Mezi tzv. nízkokalorické dietní přílohy se řadí bulgur, pohanka, rýže, amarant, kuskus, quinoa nebo jáhly.
Všechny tyto potraviny mají společný základ, obsahují málo kalorií, mají nízký glykemický index, upravují střevní zažívání a posilují přirozenou obranyschopnost. Jednou z forem přílohy je i zelenina, například v dušené nebo blanšírované podobě.
Přílohy, kterým je lepší se vyhnout
Mezi zdravou a výživnou stravu v žádném případě nepatří bramborový nebo houskový knedlík, hranolky, bílé pečivo, bramboráčky a ani bramborová kaše, která má vysoký glykemický index.