Jak sklidit a uchovat bylinky?

Pokud jste si na začátku jara zasadili do truhlíků bylinky, už se blíží čas jejich sklizně. Poradíme vám, jak je správně sklidit, vysušit, uchovávat a používat na další skvělé projekty.

Pěstujete bylinky? Léčivé byliny na čaje, tinktury, nebo aromaterapii je skvělé mít doma pro všechny účely. I když doma pěstované byliny nikdy nebudou v takovém množství, aby byly jejich účinky stejně silné jako v koncentrovaném množství v tobolkách, i tak je pěstování pěkný proces a mít doma levanduli, oregano, nebo kotvičník nikdy neuškodí. Přečtěte si o tom, jaké výhody přináší pěstování bylinek doma v truhlíku zde.

Množení bylin hydroponicky

Ještě než veškeré bylinky zpracujete, můžete si je rozmnožit a čerpat z nich vlastně až do nekonečna. Hydroponický způsob pěstování bylin je jednoduchý, čistý a vhodný pro každého.
Budete potřebovat pouze nádobu s užším hrdlem, aby držela listy bylin před namočením, vodu, sterilizované nůžky a slunný parapet.

Postup:

  • Sterilními nůžkami odstřihněte asi 10 centimetrů od vrcholu byliny v místě, kde se větví s dalšími stonky
  • Odstraňte samostatné lístky, které jsou asi 5-6 centimetrů vzhůru od místa střihu, tato část by měla být jen stonek a pouze on by měl být z velké části ponořen do vody
  • Naplňte nádobu téměř do plna, vynechte cca 0,5-1 centimetr od hrdla a ponořte stonek do vody. Listy by se neměly dotýkat hladiny vody, proto případně ulijte
  • Nádobu dejte ideálně na vnitřní stranu parapetu, aby měly byliny dostatek světla
  • Byliny, které potřebují více vlhkosti můžete volně přikrýt igelitovým sáčkem, nebo uříznutou plastovou lahví a vytvořit jim malý skleník
  • Měňte vodu každé dva dny a do dvou týdnů by i z té nejpomalejší byliny měly začít bujet nové kořínky.

Sušení ve svazku i mezi vzdušnými vrstvami

Sterilními nůžkami stříhejte byliny v místě, kde se rozvětvují, pokud chcete, aby měly šanci znovu narůst.
Záleží na tom, jaký si vyberete způsob sušení pro další práci s bylinami. Pokud se jedná o bylinu s tuhým stonkem a měkkými listy, jako má třeba bazalka, odstraňte listy od stonku a nechte je vysušit v troubě. Pro intenzivní chutě těchto bylin využívejte pouze aromatické listy, ale pro jiné účely můžete nechat listy na stoncích – například při tvorbě oleje, tinktury nebo vykuřovadla, stejně jako na přípravu na sušení pověšením.
Máte dvě možnosti, jak sušit byliny, a to nechat je přirozeně sušit na větraném místě, což uchovává maximální procenta chuti a vůně, nebo v troubě, kde na nízkou teplotu bude výsledek do hodiny hotový.
Pokud máte málo bylin a hodně místa, můžete využít sušení na vzduchu metodou, která trvá pouze pár dní. Stačí na drátěný podnos se vzdušnými otvory položit buď papírové ubrousky, nebo látku na tvorbu domácího sýra pro zero waste variantu. Položte jednotlivé listy bez stonků v jedné vrstvě a lehce přikryjte další vrstvou ubrousku či látky.

Na vzduchu

Pokud máte dost času, můžete nechat svazky bylin vysušit pověšením z výše položeného místa, jak se to kdysi běžně dělalo.
Potřebujete mít byliny v delším svazku, proto je stříhejte nejlépe do délky 15 centimetrů. Jejich stonky nechte holé aspoň 2 centimetry od místa střihu a pevně je k sobě v těchto místech svažte motouzem. Pamatujte, že je musíte skutečně utáhnout, jelikož po vysušení budou mnohem tenčí a mohou začít ze svazku vypadávat.
Pověste ideálně u stropu, kde se zdržuje suché teplo a stačí sledovat, jak bylinky budou pár týdnů schnout.

V troubě

Předehřejte troubu na 80°C.
Na rošt položte nevoskovaný pečicí papír a rozložte na něj rovnoměrně byliny, aby se příliš nepřekrývaly. Pokud jich máte mnoho, ale nechce se vám sušit na více várek, každých pár minut budete muset byliny promíchat a proces bude o to delší.
Při sušení v troubě je důležité nechat dveře od trouby otevřené, aby se měla kam pára odpařovat. Tento proces bude trvat 2-4 hodiny v závislosti na tloušťce listů.

Uchovávání sušených bylin

Až budou byliny naprosto suché a drolivé při dotyku, jsou připravené (po vychladnutí) na přemístění do čisté, suché a vzduchotěsné nádoby, kde vydrží až 10 měsíců. Pokud máte problém s vlhkostí, dejte do nádoby se sušenými bylinami několik zrnek rýže.
Uchovávejte byliny mimo přímé sluneční záření a teplo.

Jiné typy spotřeby a uchovávání čerstvých bylin

Pokud máte s čerstvými bylinami jiné plány, poradíme vám, jak na ně.
Pro bylinné vykuřovadlo budete potřebovat asi 10-15 cm bylin (listy necháváme na stoncích) vhodných na vykuřování (šalvěj, levandule, oregano, rozmarýn, jiné). Dejte dohromady dostatečné množství, protože po zabalení a vysušení se hodně zmenší jejich objem. Udělejte z provázku očko a u místa střihu je svažte dohromady. Dále je spirálovitě smotejte do těsného balíčku, aby držely pohromadě, ale nebyly překryté provázkem.
Vždy používejte přírodní provázek, jinak se vám při vykuřování bude pálit svazek jinou rychlostí a uvolníte do kouře pálící se plast.

Tinktura

Pro vytváření tinktury ponořte čerstvé byliny do nádoby s alkoholem o síle aspoň 40 %. Dbejte, aby byly plně ponořené a nechte na tmavém chladném místě luhovat aspoň několik týdnů. Pro urychlení procesu jednou týdně sklenici protřepte.

Bylinný olej

Olej se vytváří podobně jako tinktura, jen zaměníte alkohol za vhodný olej. Můžete použít řepkový, slunečnicový či olivový. Pro lehké ovonění stačí pár stonků bylinek přidat rovnou do lahve oleje a po pár dnech používat, pro silný účinek a lehký esenciální olej v nádobě bylinky podrťte a nechte na tmavém místě působit pár měsíců.
Tento proces se může urychlit, když olej s bylinkami před následným uskladněním zahřejete, nebudete však vařit.

Close