Search
Close this search box.

Jak na efektivní uspořádání potravin ve vaší lednici?

Zdroj: Freepik.com

Jak udržovat lednici v čistotě, co do ní rozhodně nepatří a jak si vytvořit systém, který vám usnadní život? Poradíme vám v následujícím článku.

Základem je čistá lednice

Vytáhněte všechen obsah, protřiďte ho a buďte nekompromisní. Dobře prohlédněte otevřené potraviny, zda nejsou zkažené nebo prošlé. Umyjte všechny police a přihrádky, nejlépe prostředkem na nádobí nebo kombinací octa s vodou. Do špatně přístupných rohů můžete použít například zubní kartáček nebo vatové tyčinky.

Zkontrolujte, zda máte dobře nastavenou teplotu lednice, ta by neměla přesáhnout 5°C. Ve špatně udržované lednici se hromadí bakterie, následně dochází ke kontaminaci. Nejdůležitější je pravidelná údržba, není nic horšího, než nahromaděný led a porucha lednice. 

Co sem nepatří?

Brambory nebo česnek patří na chladné temné místo (sklep, spíž). Ovoce přichází vlivem nízké teploty o svou chuť, umístěte ho raději na linku nebo stůl. V neposlední řadě sem nepatří horké potraviny, ty nechte nejprve přirozeně zchladit.

Boxy, organizátory a šuplíky

Pro lepší přehled použijte boxy a potraviny si rozdělte do několika kategorií. Lednice tak bude vypadat hezky, čistě a uklizeně. Pokud máte některou z potravin otevřenou, použijte uzavírací pytlík, ve kterém vydrží produkt déle svěží a nebude zapáchat.

Jak potraviny poskládat?

Do horní police pokládejte jídlo, které nevyžaduje žádnou tepelnou úpravu nebo je již otevřené a napůl snězené. Například dresinky, kečup, zavařeniny, paštiky nebo pomazánky. Střední část slouží k uskladnění mléčných výrobků, mléka, vajíček, másla nebo jogurtů, včetně alternativ mléčných produktů. 

Do spodní police dávejte pouze maso, ryby a uzeniny, jedná se o nejchladnější místo v lednici. Šuplíky slouží k uložení zeleniny a ovoce. Dveře jsou nejteplejším místem celé lednice, patří sem džusy, džemy a sladké nápoje.

Myslete ekologicky

Kupujte pouze to, co opravdu sníte, kontrolujte trvanlivost na obalech, nevyhazujte zbytky, dojídejte, snažte se využít každý kousek potravin. Vybírejte kvalitní a nutričně vyvážené pokrmy.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články