Hlíva je skrytým zázrakem, který roste na kmenech stromů, má výbornou chuť, snadný způsob přípravy a překvapivě rozsáhlý seznam vitamínů a minerálních látek. Jaké to jsou a jak s hlívou naložit v kuchyni, to jsme pro vás shrnuli na jedno místo.
Zajímavosti o hlívě
Pleurotus ostreatus je latinský název pro tuto houbu připomínající spíše ústřice, podle kterých má název. Uměle může růst celoročně i v poměrně jednoduchých domácích podmínkách, ale v přírodě se vyskytuje v mírném až subtropickém pásmu od mírného jara přes léto do zimy. Je podobná ne tak známé hlívě plicní, která mívá světlejší barvu.
Má silnou houbovou chuť a zařazuje se mezi sladší, nehořké houby.
Seznam vitamínů, minerálů a k čemu je naše tělo využívá
100 g syrové hlívy obsahuje:
(Název/počet/% vyjádření doporučeného denního příjmu)
Energie 33 Kcal 1.6%
Sacharidy 6.09 g 4.7%
Protein 3.31 g 6%
Tuk 0.41 g 2%
Vláknina 2.3 g 6%
Vitamíny
B9 38 μg 9.5%
B3 4.956 mg 31%
B5 1.294 mg 26%
B6 0.110 mg 8%
B2 0.349 mg 27%
B1 0.125 mg 10%
D 29 IU mg 7%
Elektrolyty
Sodík 18 mg 1%
Hořčík 420 mg 9%
Minerály
Vápník 3 mg <1%
Měď 0.244 mg 27%
Železo 1.33 mg 16.5%
Hořčík 18 mg 4.5%
Mangan 0.113 mg 5%
Fosfor 120 mg 17%
Selen 2.6 μg 5%
Zinek 0.77 mg 7%
Z tohoto seznamu vidíme, že hlíva má velké množství vitamínu skupiny B, které jsou nezbytné pro správnou funkci nervové soustavy, mimo jiné a ze zajímavosti – lidé, kteří mají dostatek vitamínu skupiny B v těle, k sobě nelákají komáry. Fosfor a železo jsou minerály, které se nám často, obzvláště ženám, doporučují přidávat do stravy. Nezbytné pro funkci svalů a tudíž orgánů a krve, hlíva vám v pouhých 100 g doplní denní příjem až o 17 % minerálů.
Oblíbené recepty s hlívou
Trojobal
Jako první musíme zmínit, že pokud máte rádi smažená, obalovaná jídla, rozhodně vyzkoušejte hlívu. Hlíva smažená v trojobalu chutná téměř všem a rychle se po ní zapráší, tak jí udělejte dostatek.
Stir fry
Společně se zeleninou se podává hlíva jako přílohová část restované přílohy k hlavnímu chodu, tudíž orestujte zeleninu spolu s hlívou a přidejte k hlavnímu chodu s rýží na asijský způsob přípravy.
Polévka
V polévce chuť hlívy skvěle doplňuje hnědou rýži a hovězí. Orestujte cibuli, česnek, hlívu a koření dle vaší chuti v hrnci, poté přidejte hovězí a míchejte, dokud se všechny strany masa neorestují a neuzavřou. Poté přilijte 1-1,5 l připraveného hovězího vývaru. Zatímco se bude vařit hovězí maso, v jiném hrnci uvařte hnědou rýži a polévku o rýži doplňte až na talíři.
Rizoto
Tentokrát bude rizoto z ječmene, hlívy a kuřete. Vyzkoušejte svůj oblíbený recept na rizoto s ječmenem pro ořechový nádech a plnou chuť, která je oblíbená dřívějšími generacemi.
Co když vám ale žádné houby nechutnají?
Nezoufejte, můžete si užít účinky zázračné houby s názvem hlíva ústřičná v koncentrované formě tablet, které vám zajistí vysoký příjem vitamínu B a nezbytných minerálních látek, aniž byste se museli přemáhat sníst něco, co vám nechutná.