Search
Close this search box.

Čekanka obecná a její léčivé účinky

Zdroj: Freepik.com

Čekanka obecná je blankytně modrá bylinka, která je odnepaměti používána k léčení nejrůznějších zdravotních neduhů. Na každém stonku najdete dva až tři květy, a protože stále kvetou nové a nové, jejich krása vás bude doprovázet od začátku léta do pozdního podzimu.

Čekanka obecná nepatří k rostlinám, které si můžete utrhnout a dát do vázy s vodou – velmi rychle by vám zvadla. Obdivovat její krásu můžete pouze na jejím původním stanovišti. 

Čekanka patří k velmi využívaným bylinám, a to zejména k podpoře látkové výměny, funkce jater a tvorby žluči, podporuje práci srdce a trávení. Na trávicí trakt má protizánětlivé účinky. Zevně bývá používána ve formě obkladu na bolavé klouby, ale i některé druhy ekzémů. Nálev z květů čekanky lze užívat k výplachům očí při zánětu spojivek, víček, rohovek, ale i duhovky.

Čekanka je výrazný antioxidant

Důležitou složkou čekanky je její výrazný antioxidační efekt, za něj čekanka vděčí obsahu látek ze skupiny polyfenolů. Zmínit musíme také obsah inulinu a fruktooligosacharidů, ty patří mezi rozpustnou vlákninu s výraznými probiotickými účinky.

Čekanka proti rakovině

Látky obsažené v čekance vykazují účinky vůči procesům vedoucím ke vzniku rakoviny. Ovlivňují některé bakteriální mechanismy, které souvisejí se vznikem nádorů tlustého střeva. Čekanka má také antiproliferativní efekt, to znamená, že brání rychlému množení buněk, které jsou rovněž charakteristické pro nádorové buňky. 

Na hubnutí i proti trombózám

Inulin snižuje hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu v krvi. Čekanka rovněž omezuje tvorbu aterosklerotických plátů a snižuje riziko trombózy. Obsahuje sloučeninu podporující vylučování látek, kterým se přezdívá hormony sytosti, to znamená omezení chuti k jídlu – konzumace čekanky je tedy vhodná při hubnutí. 

Vláknina, která prospěje střevům

Čekanka je svým způsobem dietní vlákninou, která je odolná nejen vůči trávení, ale také vstřebávání v tenkém střevě. I proto se prakticky nezměněná dostává do tlustého střeva, kde vlivem bakterií podléhá fermentaci. Díky tomu dojde ke zvýšení celkového objemu stolice, což má pozitivní vliv na zdraví střevní sliznice. A jak je známo, ve střevech se skrývá část imunitního systému. 

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak se dostat do formy po porodu

Porod je jedinečným a krásným zážitkem, který přináší radost, ale také změny na vašem těle. Po příchodu nového člena rodiny se mnoho

Tělo a kondice

5 tipů, jak zatočit se špatnou kondicí

Špatná kondice může ovlivnit náš každodenní život a bránit nám v plném využití našeho potenciálu. Ale nezoufejte! Existuje několik tipů, které vám