Bez černý se řadí mezi keře dosahující do výšky až deseti metrů. Jeho typickým znakem jsou bílé květy spolu s černými bobulkami. Každá jeho část má výborné léčivé schopnosti. Nesmíte však zapomenout tyto bobule před konzumací tepelně ošetřit, jinak by vás mohly postihnout nepříjemné zdravotní problémy. Co je tato rostlina vlastně zač a jakými schopnostmi se ve světě proslavila? Přečtěte si v našem článku.
Původ
Bez je původem z Evropy (mimo nejsevernější oblasti), ale nachází se také v Asii. V České republice ho můžete spatřit zejména na vlhkých mýtinách, mezích, kamenných stráních nebo u cest. Ideální místo, kde se mu bude dařit, je s vysokou koncentrací živin a vlhkosti. Od května do června probíhá sbírání květů a mezi srpnem a září neotálejte se sběrem bobulek.
Zdravotní rizika
Čerstvé plody za žádnou cenu nekonzumujte, mají silné projímavé účinky. Tepelná úprava a sušení tyto škodlivé látky neutralizuje, proto se nemusíte ničeho bát. Dle některých vědců jsou listy bezu černého jedovaté. Otrava se poté projevuje zvracením nebo průjmem.
Léčebné účinky
Bojuje proti bakteriálním infekcím, má protizánětlivé účinky, detoxikuje organismus a pomáhá při dýchacích problémech. V této rostlině se nachází mnoho antioxidantů a vitamínů, které jsou prospěšné pro naše tělo. Má pozitivní vliv na správnou funkci jater, je nápomocný při horečce a nachlazení, působí na dýchací cesty a je močopudný. Bylinkáři ho hojně využívají i dnes, například při bolesti zubů, uší nebo hlavy, dále při popáleninách a křečích.
Využití v kuchyni
Bezinky se využívají k přípravě sirupu, čaje, šťávy, vína nebo limonády. Například bezinkový sirup je bohatý na vitamín C a vhodný jako podpora imunity. Neslazený čaj z květů mírní zažívací potíže a bojuje proti plynatosti. Z černého bezu můžete připravit také džem, povidla nebo kompot. Sušené květy zkuste využít při přípravě nálevu.
Využití v kosmetice
Černý bez zklidňuje a ošetřuje problematickou pleť. Málokdo však ví, že je ideální pro relaxační a vzpružující koupel.