Určitě vám nemusíme říkat, co to je arašídové máslo. Najdete ho v každém supermarketu, zdravé výživě, ale také ve fitness obchodech či e-shopech. Navíc je nedílnou součástí mnoha receptů. Jaký má ale vliv na váš organismus?
Od Inků po pacienty, kteří nemohli jíst pevnou stravu
Historie arašídového másla sahá až do dob Incké říše, o velký boom se však postaral doktor Kellog, který ho začal v roce 1895 podávat svým pacientům, kteří nemohli přijímat pevnou stravu. Kvalitní arašídové máslo obsahuje pouze rozemleté arašídy, nic víc. Je to energeticky bohatá potravina, nezapomínejte však na to, že bude mít velký vliv na váš denní kalorický příjem.
Arašídové máslo obsahuje mnoho tuku
Arašídové máslo je tvořeno z tuků v polovičním podílu.
Přesněji:
- 20 % nasycené mastné kyseliny
- 30 % polynenasycené mastné kyseliny
- 50 % mononenasycené mastné kyseliny
Arašídové máslo a kyselina olejová
Mononenasycené a polynenasycené (MUFA a PUFA) mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné. Pokud jimi nahradíte nasycené mastné kyseliny, pomohou vám udržet váš cholesterol v normálu. Arašídové máslo obsahuje zejména kyselinu olejovou, která patří mezi MUFA. Arašídy jsou také skvělým zdrojem omega-6 mastných kyselin.
Kromě tuků najdete v arašídovém másle i bílkoviny, ty tvoří asi čtvrtinu jeho obsahu. Ve 100 gramech arašídového másla najdete ještě 15 až 20 gramů sacharidů. Pozitivní je také obsah vlákniny, ve 100 gramech másla jí najdete cca 8 gramů.
Arašídové máslo a hubnutí
Jak jsme již zmínili, arašídové máslo je sice zdravé, ale také velmi kalorické. Je tedy vhodné i při hubnutí? Samozřejmě! Nesmíte ho ale jíst po kilogramech. Díky obsahu tuku, bílkovin a vlákniny je jisté, že vás arašídové máslo dokáže zasytit – přidat si ho můžete například na ovesnou kaši, dobře může chutnat i s jablky nebo datlemi.
Pokud potřebujete přijímat více bílkovin, opět můžete do svého jídelníčku zařadit rozumné množství arašídového másla.