Zlatavý med nad zlato

lzice-medu
foto:Freeimages.com/Zsuzsa N.K.

Med je vynikající dochucovadlo, ale také výtečný posilující a antibakteriální prostředek, který by neměl chybět v žádné kuchyni.

Med je oblíbeným sladidlem, které je známo už od přelomu 5. a 6. tisíciletí před našim letopočtem. Ovšem není med jako med. Mezi nejkvalitnější na světě patří náš český med ověřeného původu, jelikož pro české včelaře je med srdeční záležitostí. V některých zemích je med pouze průmyslovým výrobkem a bývá znehodnocován nesprávnými postupy výroby, manipulací a skladováním.

Kvalitní med obsahuje 50 – 80% invertního cukru, což je sloučenina hroznového a ovocného cukru, jenž má příznivý vliv i na srdeční sval. Med má lahodnou sladkou chuť a je přírodním posilujícím prostředkem, jehož konzumací si dopřáváme pěknou dávku vitamínů B1, B2, B6, C, enzymů, bílkovin, éterických olejů a minerálů, jako jsou vápník, hořčík, draslík, železo, chlór nebo mangan.

Působí antibakteriálně a osvědčil se jako účinná posila imunity. Ničí bakterie a díky nízkému obsahu vody se na něm nemohou udržet kvasinky ze vzduchu. Med má příznivý vliv také na krvetvorbu, takže nahradit řepný cukr medem by měli lidé chudokrevní nebo postižení bledničkou. Éterické oleje v medu pomáhají při nemocech dýchacích cest, usnadňují odhleňování a uleví průduškám. Zároveň díky tonickým účinkům je med pohlazení pro nervovou soustavu. Při nachlazení se doporučuje pít velké množství čaje s citrónem, protože tato kombinace pomáhá tělu odbourat bakterie a posílit imunitu. Ale pozor, med by se neměl zahřívat nad 50°C, jelikož pokud projde vyššími teplotami, ztrácí své cenné látky.

Včelařina je bohulibá, ale náročná činnost. Když se vše dělá tak jak má a nic se neošidí, odměnou bývá špičkový zdravý produkt, pro který se vyplatí sáhnout hlouběji do kapsy a nepořizovat levné nekvalitní medy.

Close