Vodnice a její přínos pro zdraví

vodnice
foto:Flickr.com/F Delventhal

Vodnice je nenáročná zelenina s dlouhou historií a přesto je u nás poměrně neznámá. Často se pěstuje pro krmné účely, přitom mladé rostliny mají příjemnou chuť a řadu pozitiv pro lidský organismus.

Vodnice se řadí do čeledi brukvovitých rostlin obdobně jako zelí, kapusta, křen nebo zázračná peruánská maca, kterou tvarem bulvy hodně připomíná. V evropských kuchyních před objevením Ameriky plnila funkci přílohové zeleniny, než ji začaly vytlačovat brambory. Rychle roste a proto je možné ji vysévat od jara až do podzimu pro zimní sklizeň. Sklízí se rostliny s bulvou o průměru 5-15 cm, u mladších rostlin jsou ke konzumaci vhodné i listy, například jako součást salátů. Pokud ji necháme přerůst, bulva začne dřevnatět a má výraznější chuť.

Mladé bulvy vodnice jsou chutné a nepálivé, jemnější než ředkvičky nebo kedlubny. Jsou vynikající syrové i tepelně upravené. Pyré nebo kaše z vodnice dokáže třeba nahradit brambory a tělu dodá jen třetinu kalorií. Už sám název vodnice vystihuje až 90% podíl vody. Bulvy jsou bohaté na vitamín C, sirnou silici a steroly, zelené listy jsou dobrým zdrojem vitamínů A, C a K, kyseliny listové, vápníku a luteinu.

Vodnice je přínosem pro zdraví, o němž vypovídá následující přehled jejích účinků:

1. Prevence rakoviny
Množství obsažených antioxidantů snižuje riziko vzniku rakoviny. Glukosinoláty pomáhají v boji proti účinkům karcinogenů a mohou inhibovat růst nádorových buněk. Zařazení této zeleniny do každodenní stravy redukuje riziko vzniku rakoviny prsu, stejně jako nádory tlustého střeva a konečníku.

2. Kardiovaskulární zdraví
Vodnice má skvělé protizánětlivé vlastnosti díky množství vitamínu K. Pomáhá prevenci před infarktem a jinými srdečními onemocněními. Antioxidanty jako vitamíny A, C a beta karoten brzdí progres aterosklerózy. Kyselina listová rovněž podporuje zdraví celého kardiovaskulárního systému.

3. Pevné kosti
Vápník a draslík jsou zásadní pro zdravý růst a udržování kostí. Pravidelná konzumace vodnice předchází poškození kloubů, vzniku osteoporózy a revmatoidní artritidy.

4. Močopudné účinky
Vodnice má mírně močopudné účinky, časté pojídání vodnice může dokonce napomoci rozpouštění malých ledvinových kamenů.

5. Léčba astmatu
Protizánětlivé vlastnosti vodnice jsou účinné při léčení astmatu a potlačení příznaků astmatu. Studie prokázaly, že u astmatických pacientů může usnadnit dýchání a snížit sípání.

6. Zdravý zrak
Listy vodnice jsou bohatým zdrojem luteinu, karotenoidu, která podporuje zdraví očí a zabraňuje očním onemocněním jako je makulární degenerace a šedý zákal.

7. Zpomalení stárnutí
Antioxidanty ve vodnici mají schopnost bojovat proti volným radikálům, brání poškození buněk a zpomalují stárnutí. Bulvy vodnice mohou hrát také důležitou roli pro řádné fungování imunitního systému organismu.

8. Rozjasnění pleti
Konzumace vodnice napomáhá k jasné a hladké pleti. Vysoký obsah vitaminů A a C udržuje zdravou a zářivou pokožku.

9. Odstranění tělesného pachu
Tělesný pach je běžný problém a to zejména v letních měsících. Pití tuřínové šťávy je dobrým způsobem jak odstranit nepříjemný tělesný pach.

10. Redukce hmotnosti
Vodnice má málo kalorií a proto může být součástí efektivního programu hubnutí. Vysoký obsah vlákniny na druhé straně reguluje metabolismus a podporuje zdravé fungování tlustého střeva.

Close