Ve víně je pravda i látky prospívající zdraví

vinna-reva
foto:Freeimages.com/Shroomgirl

Hrozny révy vinné jsou oblíbené zdravé ovoce. Jsou výchozí surovinou pro výrobu vína, jehož konzumace v přiměřeném množství má příznivý vliv na lidské zdraví.

Vinná réva (Vitis vinifera) je trvalá dřevnatá popínavá rostlina s domovinou ve Středomoří, střední Evropě a jihozápadní Asii. Plody – hrozny jsou zelené až černé bobule v trsech. Hrozny jsou ve všech formách vysoce antioxidační, antikarcinogenní a také podporují srdeční zdraví. Pojídáme tyto bobule hlavně kvůli jejich lahodné chuti, ale ony mají také pozitivní vliv na naše zdraví.

Hrozny jsou plné vitamínů B6, B1 a C, manganu, draslíku a antioxidačních flavonoidů. Dokáží ulevit při zánětech močového měchýře, jelikož urychlují průchod moči močovými cestami a rychleji se vyplavují bakterie. Látky obsažené ve slupkách hroznů a semínkách – polyfenoly mají vysoce obranný faktor pro náš organismus a mohou snižovat riziko Alzheimerovy choroby. Hroznový cukr je velkým zdrojem energie a řadí se mezi nejznámější přírodní životabudiče.

O vínu se odjakživa traduje, že má na lidské zdraví pozitivní vliv a ono na tom něco opravdu je. Výzkumy potvrdily, že obzvláště červené víno nás může ochránit před mrtvicí a snížit hladinu cholesterolu. Bohatstvím červeného vína jsou prokyanidiny a saponiny, které dokáží redukovat krevní tlak. Další výzkumy také odhalily, že resveratroly hroznů přispívají k dlouhověkosti. Víno také dokáže navodit dobrou náladu, a proto bylo v historii v mnoha kulturách nezbytnou součástí každého stolování a náboženských obřadů.

Takže až si příště budete připíjet se sklenkou vína „na zdraví“, bude to vašemu zdraví opravdu ku prospěchu. Samozřejmě všeho s mírou a v přiměřeném množství. Lidové léčitelství doporučuje maximálně 1 skleničku vína denně.

Close