V horku se zchlaďte pálivými papričkami

brazilske-papricky
foto:Freeimages.com/Rafael Rigues

I když se to bude zdát paradoxní, pořádně pálivá paprička nás dokáže v horkých letních dnech zchladit. Své o tom vědí třeba v Thajsku nebo Mexiku.

Jistě jste zaznamenali, že právě mexickou, indickou nebo východoasijské kuchyně charakterizují Evropana často ohromující množství opravdu ostrých přísad. Už při té představě se mnozí orosí. Proč tedy lidé konzumují v extrémních vedrech pokrmy, které jsou pálivé?

Typickou ostrou ingrediencí jsou nejrůznější kultivary pálivých papriček souhrnně označovaných jako papričky chilli. Některé jsou lehce pikantní, jiné hodně ostré a další vyloženě spalující. Může za to látka v nich obsažená známá pod názvem kapsaicin. Dokáže člověka zaručeně rozehřát. V zimě bychom to určitě uvítali, ale v tropických dnes nám pomůže také.

Při konzumaci začne kapsaicin akcelerovat náš krevní oběh. Horká krev je rychleji pumpována z orgánů uvnitř těla směrem do kožních kapilár, kterých je asi 40 v každém mm². Kapiláry se zároveň roztahují a umožňují průtok většího množství krve, která se v kůži ochlazuje. Často dochází také ke zvýšenému pocení. Pot se odpařuje z povrchu těla, čímž je také snižována tělesná teplota. A to je celé tajemství termoregulace papričkami.


Poznámka pod čarou:

Říká se, že dobrá chilli paprička pálí dvakrát. Jednou, když do těla vchází, podruhé, když z něj vychází. Myslete na to a pokud jste papričkoví začátečníci, s jejich pojídáním to nepřežeňte.

Close