Uzeniny jsou karcinogenní, tvrdí WHO. Víte proč?

balene-uzeniny
foto:Freeimages.com/Karin Muller

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala prohlášení o prokázaném rakovinotvorném vlivu uzenin. Někoho zpráva bude možná šokovat, nás spíše udivuje, že jim toto odhalení trvalo tak dlouho.

Zařazení uzenin na seznam karcinogenů je zdůvodněn studiemi potvrzujícími souvislost mezi konzumací průmyslově zpracovaného červeného masa a potenciálním rizikem vzniku kolorektálního karcinomu. WHO uvádí, že pravidelná denní dávka 50 gramů uzenin toto riziko zvyšuje o 18%. Tiskové prohlášení si můžete přečíst v originálním znění na webu IARC.

Klobásky, šunky, párky, paštiky a další uzenářské produkty tvoří poměrně stabilní součást jídelníčku většiny české populace. Čtete proto pozorně, proč jsou vlastně uzeniny takovým zlem.

Uzení je historicky osvědčený konzervační proces, který využívá působení teplého kouře k vysušení, tepelnému zpracování a aromatizaci masných produktů. Kouř v udírně obsahuje řadu látek, které najdeme i v kouři z cigaret, o jehož škodlivosti snad už nikdo nepochybuje. Typickým zástupcem jsou polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou silně rakovinotvorné. Rozdíl je samozřejmě v místě účinku těchto látek. Zatímco kouř z cigaret zasáhne plíce, kouř zachycený v uzeninách působí na trávící trakt. I když se vyhnete cigaretám a uzeninám, nemáte vyhráno. Největší kvanta spalin chrlí do ovzduší automobilisté prostřednictvím svých čtyřkolých miláčků, průmyslové podniky, teplárny a elektrárny nebo letecká doprava. Dochází k nenápadné permanentní kontaminaci rostlin, takže pak tyto jedy nejen dýcháme, ale i konzumujeme třeba v ovoci a zelenině. Lobbisté zřejmě ale ještě dlouho nedopustí, aby došlo k otevřenému přiznání, že ekonomika, která nás živí, nám také systematicky ničí zdraví.

Dalším zabijákem v uzeninách je uzenářská sůl. Chemicky jde o dusitan sodný. Tato sloučenina je již řadu let označována jako rakovinotvorná látka, přesto ji průmysloví výrobci vesele používají dál. Dusitan sodný má zajistit delší trvanlivost a především zachovat původní barvu výrobku. Pokud porovnáte doma uzené maso s masem z velkovýroby, okamžitě poznáte vizuální rozdíl. Domácí je tmavší a méně zářivé, průmyslové uzené pro oko nádherně růžové. Kromě toho, že dusitan sodný způsobuje rakovinu, zásobuje náš organismus sodíkem, který v nadměrném množství vyvolává hypertenzi a řadu kardiovaskulárních chorob s vysokým tlakem souvisejích. Výrobci se neštítí své produkty nadměrně přesolovat, slaná chuť je silně návyková, takže si tak udržují stabilní okruh spotřebitelů.

V neposlední řadě jde o maso jako takové a jeho vliv na trávící trakt. Pokud porovnáme znaky traktu masožravců a býložravců s trávícím traktem člověka, zjistíme, že máme výrazně blíže k ovci než k tygrovi. Podrobné srovnání najdete v tabulce na tomto odkazu. Naše trávení je uzpůsobené pro zpracování rostlinné potravy. Pokud jíme hodně masa, může docházek k nedokonalému trávení a zahnívání nestrávených kousků ve střevech. Pomoci si můžeme dostatečným příjmem vlákniny, která na sebe toxické zbytky masité stravy naváže a pomůže je vyloučit. Půst a detoxikace organismu 2x ročně trávícímu traktu také výrazně prospějí. V tomto období pomohou bylinné detoxikanty jako chlorella, spirulina nebo mladý ječmen.

Jestliže je tedy v moderní Evropě obvyklé uvádět na cigaretách varovný nápis s možnými riziky, nebylo by na místě stejnou výstrahu povinně zařadit na obaly uzenářských průmyslových výrobků? Asi k tomu hned tak nedojde, proto si toto nebezpečí musíme uvědomovat sami a snažit se je na talíře nakládat opatrně a s velkým rozmyslem.

Close