Tahák pro kuchaře: Bylinky v kuchyni II.

tahak-bylinky-2
foto:Pixabay.com/Unsplash

Myslíte si, že znáte všechny bylinky používané v kuchyni? Přečtěte si 2.díl našeho taháku pro kuchaře, jestli na některé z nich nezapomínáte. Byla by přece škoda ochudit se o jejich báječnou chuť.

V prvním dílu Taháku pro kuchaře: Bylinky v kuchyni jsme vám představili jejich přehled od A po K. Nyní je na řadě zbytek bylinkové abecedy. Snad vám přijde vhod, až si navléknete kuchařskou zástěru a rozhodnete se vykouzlit báječný pokrm.

Levandule
Listy levandule dodají zajímavý akcent majoránce, tymiánu a oreganu při pečení zeleniny. Omamně vonící květy se přidávají do voňavých marmelád, džemů a levandulového octa. Přidávají netradiční aroma dušeným pikantním pokrmům. Levandulí provoněný cukr je unikátní cukrářskou ingrediencí.

Libeček
Bylinka známá také jako „zelené maggi“ dodá plnou chuť bujónům, bramborovým, zeleninovým a luštěninovým polévkám, gulášům a omáčkám k masům. Listy se potírá kuře před pečením. Čaj z listů zlepšuje trávení a odstraňuje plynatost. Řapíky listů lze kandovat nebo dusit a podávat s bílou omáčkou.

Majoránka
Majoránka je stálicí české a moravské kuchyně, která musí být neustále po ruce alespoň sušená. Neobejdou se bez ní bramboráky, houbový kuba, čočková polévka nebo šoulet. Při domácích zabijačkách je bylinkou číslo 1. Sluší červeným masům, ale také kachně nebo huse.

Máta
Mátový čaj je z bylinkových jeden z nejoblíbenějších. Máta a mátový sirup se hodí k přípravě alko i nealko nápojů, zmrzlinových pohárů, ovocných salátů nebo sladkých dipů. Máta osvěží jehněčí nebo skopovou pečínku, přílohy z rýže a kuskusu. Z krémové hráškové polévky udělá majstrštyk.

Meduňka
Bylinka k přípravě uklidňujícího čaje má stejné možnosti užití jako máta, co se týče sladkých jídel a nápojů. Jemné citronové aroma ladí s pečeným kuřetem, nádivkami do kuřecího, bešamelovou omáčkou k rybám, majonézou nebo vaječnou omeletou.

Medvědí česnek
Divokou formou česneku můžete výborně nahradit jejího zahradního bratrance, má však jemnější chuť i vůni. Vylepší zeleninové polévky, omáčky, vepřové a skopové maso, rizoto nebo dušený špenát. Vyrobíte z něj pesto, krémovou polévku nebo tvarohovou pomazánku.

Myrta
Květy myrty bez zelených kalichů zdobíme ovocné saláty. Větvičky jsou skvělé pro podkládání pečeného vepřového nebo skopového, případně se hodí na uhlíky při grilování a aromatizují kouřem. Čerstvými listy se vykládají dutiny pernaté zvěře. Plody mají mírně jalovcovou příchuť.

Oregano
Oregano je jednou z hlavních chutí italské, řecké a provensálské kuchyně. Aroma je podobné majoránce, je však výraznější. Tradičně se používá do těstovin, pizzy, ratatouille a k rajčatům. Kamarádí s ním jehněčí, skopové, ryby, drůbež, pečené brambory a sýry.

Pažitka
Pažitka je vynikající na přízdobu, ale také do pomazánek, zálivek, omáček, polévek, mletých mas a vaječných pokrmů. Máslem s pažitkou dochucujeme nejen vařené nebo pečené brambory, ale především grilované maso a ryby. Když děti odmítají syrovou cibuli, nahraďte ji pažitkou.

Petržel
Jako kořenová zelenina patří do polévek, omáček, teplých i studených salátů a pod masa. Zelenou nať nasekejte do bylinkových krust, nádivek mas, vaječných omelet, bylinkového másla, majonézy a pomazánek dle fantazie. Prospěje vývaru s nudlemi, přílohovým bramborám nebo obloženým chlebům.

Rozmarýn
Rozdrcené listy mají příjemně kafrovou vůni a chuť. Čerstvé snítky jsou jemnější, sušené silnější. Červeným masům dodají nádech zvěřiny, lahodí s pečeným jehněčím či králíkem, ale také s rybami nebo bramborami. Vylepší těstíčka na smažení, těstoviny, pizzu, guláše, burgery a saláty.

Saturejka
Má výrazné aroma, které může nahradit pepř. Přidáváme ji k vařeným luštěninám i fazolkovým luskům nebo do bešamelové omáčky. Harmonizuje s masitými pokrmy, masovými špízy, pečenou kachnou i s rybami. Výborná je při nakládání okurek, zelí a hub, ale také polévek a salátů.

Šalvěj
Silné kořenité aroma dokonale ochutí tučnější masa, masité nádivky, paštiky, zvěřinu, husu, krůtu nebo ryby. Lístky šalvěje jsou vhodné do cibulové polévky, k dušeným rajčatům a fazolím, bylinkového chleba a k sýrům. Vylepší bylinková másla, oleje a octy.

Tymián
Snítka tymiánu prospěje chuti pečených a grilovaných mas, zvěřiny, drůbeže, ryb i zeleniny. Doladíte jím fazolová a hrachová jídla, těstoviny, pizzu, langoše. Je součástí „bouquet garni“, krásně aromatizuje zálivky salátů, dresingy, majonézy, oleje, octy a lák na naložení mas před uzením.

Všechny bylinky obsažené na tomto taháku si můžete vypěstovat na bylinkové zahrádce a většinu z nich můžete mít i v zimě v květináči za oknem. Pokud nejste zdatní pěstitelé, objevíte řadu z nich běžně na pultech a v regálech obchodů. Když ne čerstvých, tak určitě sušených.

Close