Tahák pro kuchaře: Bylinky v kuchyni I.

tahak-bylinky-1
foto:Pixabay.com/Unsplash

Patříte-li mezi kuchařské fandy nebo vášnivé konzumenty chutného zdravého jídla, není pro vás těžké vyjmenovat běžně užívané bylinky. Abyste na nic nezapomněli, sestavili jsme pro vás jejich seznam.

Bylinky jsou pro kuchaře opravdovým pokladem, pomocí kterého dokáží i z fádních surovin připravit neobyčejné lahůdky. Kombinace bylinek a koření může podtrhnout chuť celého pokrmu, vytvořit zajímavou nebo neobyčejnou chuťovou variaci, podpořit dobré trávení a také zlepšit nutriční hodnotu pokrmu. Jednotlivé národní nebo regionální kuchyně využívají především pro danou oblast typické rostliny, ale globalizace přinesla také nejrůznější zahraniční vlivy. O to je dnes vaření s bylinkami zajímavější. Možná máte mezi bylinkami své favority, ale nebojte se sáhnout i po méně obvyklých. Tady je první část abecedního přehledu bylinek, které byste měli aspoň vyzkoušet, a malá nápověda, kterým pokrmům sluší.

Andělika
Semena slouží k aromatizování nápojů, kandované stonky se užívají pro zdobení ovocných salátů , sirup k ochucení zmrzliny. Listy dušené s ovocem snižují jejich kyselost, chutné jsou také jako salát s mátou a bylinkovou majonézou.

Anýz
Semena se přidávají do sladkého i slaného pečiva, ovocných koláčů, cukrovinek. Provoní nálevy k nakládání zeleniny, jsou vhodným kořením při vaření korýšů. Květy a listy se přidávají do ovocných salátů. Stonky a kořeny přidají dušeným masům jemně lékořicovou příchuť.

Bazalka
Bylinka známá ze středozemní a také mnoha asijských kuchyní si výborně rozumí s chutí rajčat a česneku. Nesmí chybět při přípravě zelených a těstovinových salátů, italské pizzy nebo pokrmů z fazolí. Citronová bazalka zlepší jídla z ryb. Bazalkou lze aromatizovat olej i ocet.

Bobkový list
Jedna z mála bylin, která je lepší sušená než čerstvá, přijde vhod při přípravě marinád, paštik, nálevů k nakládání zeleniny a hub. Neobejdete se bez něj, pokud budete upravovat zvěřinu. S petrželí, česnekem a tymiánem tvoří proslulé francouzské polévkové koření „bouquet garni„.

Brutnák
Mladé listy jsou využitelné jako salátová zelenina vonící po čerstvých okurkách. Přidává se do nakládané zeleniny a hub, jogurtových dipů, marinád, majonéz i pomazánek. S mátou a česnekem je skvělý pro výrobu bylinkového másla. Podušený na másle nahradí špenát. Čerstvé květy se hodí ke zdobení dezertů a míchaných nápojů.

Čechřice vonná
Jemná chuť lístků připomíná anýz. Ozvláštní zeleninové saláty, zálivky a kysané zelí. Dají se jimi zdobit dezerty, studené nápoje a punče. Bylinka zmírňuje kyselost, pokud ji použijete při konzervování ovoce nebo vaření marmelád a povidel, můžete ušetřit část cukru.

Estragon
Používá se čerstvý i sušený. Pikantně okoření dušená a pečená masa, drůbež, marinády, polévky a zeleninová jídla. Vynikající je do majonézy a bylinkového másla. Velmi dobře ladí s těstovinami a houbami. Dodává jemný lékořicový nádech vinnému a ovocným octům.

Fenykl
Semena fenyklu jsou vhodná jako koření do pečiva a k nakládání zeleniny, užívají se při výrobě likérů. Fenyklový čaj podporuje trávení. Lékořicí vonící bulvy fenyklu jsou výbornou zeleninou, perfektní jsou v salátech, omáčkách a polévkách. Lahůdkou jsou v kombinaci s rybami. Lístky ochucujte pomazánky.

Hořčice
Semínka jsou výchozí surovinou pro výrobu známé hořčičné pasty, ale neobejde se bez nich ani nakládání okurek nebo zelí. Opražená zlepší chuť tučnějších mas, čočky, pečených brambor a zálivek salátů. Listové odrůdy využijete při přípravě zelených salátů.

Kerblík
Můžete jej použít všude tam, kde petrželku. Nasládlá chuť harmonizuje se saláty, vaječnými pokrmy, polévkami, rybami a grilovanými masy. Ochutíte jím dipy, tvarohové pomazánky, bylinkové máslo i dušenou zeleninu. Sušený lze nakládat do octa a do oleje.

Kopr
Nezbytnou přísadu české klasiky – koprové omáčky, většina lidí pak použije jen při nakládání okurek a vaření kulajdy. Kopr má však naprosto unikátní chuť a vůni, která by vás měla inspirovat k obohacení receptů na úpravu ryb, mas, čerstvých sýrů a při výrobě salátových zálivek, majonéz a pomazánek.

Koriandr
Lístky ochutíte polévky, zeleninová jídla, vepřové, hovězí a mletá masa. Místo tradičního salátu jsou výborné do burgerů a sendvičů. Nesmí chybět v mexické kuchyni, zejména v tortillách. Sušená semínka použijte při pečení různého pečiva, jako koření na masa a uzeniny, k nakládání zeleniny a hub.


A to je vše. Tedy jen prozatím. O zbývající bylinky vás neochudíme, informace o nich naleznete v druhém dílu Taháku pro kuchaře: Bylinky v kuchyni.

Close