Síla bazalky nespočívá jen ve vůni

bazalka
foto:Freeimages.com/Michaela Kobyakov

Bazalka vyniká nejen svou chutí a vůní, ale i léčebnými schopnostmi. Tato aromatická bylinka díky svým protivirovým a antidepresivním schopnostem dokáže posílit tělo i duši.

Bazalka (Ocimum basilicum) pochází z Íránu a Indie. Je to většinou nízká bylinka se zelenými listy a drobnými bílými květy. V léčitelství je velmi oblíbená a ceněná, jelikož je využitelná celá rostlina – listy, květy, semena i olej. Tato bylina disponuje silnými antioxidačními, analgetickými, protikřečovými a protirakovinnými schopnostmi.

Obsahové látky vitamín A (beta-karoten) a hořčík jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém. Vitamín K napomáhá růstu kostí a srážení krve. Bazalka nás obohatí také o draslík, vápník a flavonoidy, které ochraňují buňky před kyslíkovými radikály. Užívá se pro zklidnění podrážděného žaludku, proti nadýmání a pro zlepšení trávení. Při nachlazení usnadní vykašlávání a je účinným lékem proti horečce.

V aromaterapii našla uplatnění pro léčení nervových poruch, při bolestech hlavy způsobených stresem a pro úlevu při psychickém vyčerpání. Proto byla dříve považována za afrodiziakum. Milenci, kteří ji užívali, byli klidnější, uvolnění, bez stresu a při chuti. Ačkoli jsou dnes už známy účinnější byliny pro povzbuzení sexuálních aktivit jako maca peruánská, kotvičník zemní nebo škornice šípolistá, přesto někdo na bazalku stále nedá dopustit.

Stala se nedílnou součástí zejména italské kuchyně (těstoviny, pizza…). Byla by ale škoda, ponechat ji pouze pro dochucování těchto pokrmů. Skvěle se hodí do salátů, omáček a dipů, polévek, k rybám, bílému masu a nejlépe pak v kombinaci s rajčaty. Bazalku si můžete vypěstovat i na vaší zahrádce nebo v květináči. Domácí koření totiž vždy chutná lépe než kupované sáčky.

Close