Rakytník-sibiřský otužilec se zdravými plody

rakytnik-plody
foto:Flickr.com/Timo

Podzim je plný barev. Může za to nejen listí, ale i zrající plody na stromech a keřích, které jsou přímo nadupané vitamíny. Rakytník plodí malé peckovičky s obrovskými pozitivy pro zdraví.

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je opadavý keř z čeledi hlošinovitých se žlutavými květy a oranžovými plody. Rostlina pochází ze sibiřské část Asie, ale v posledních desetiletích je u nás pěstována jako okrasná nebo ovocná dřevina.

Rakytník je ceněn pro vitamíny v dužině jeho plodů. Plody jsou až 1 centimetr velké peckovice vejčitého tvaru s olejovitou dužinou, které dozrávají v průběhu září. Chuť je proměnlivá od kyselé po sladkou, závisí na množství sacharidů podle míry zralosti. Sytost zbarvení peckovic záleží na množství přítomných karotenoidů, které tělo metabolizuje na aktivní vitamín A. Rakytník obsahuje také množství vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové, vitamíny C, D, E a K.

Spektrum vitamínů obsažených v rakytníku má široký rozsah zdravotních účinků

  • odstraňuje gastrointestinální poruchy
  • posiluje zdraví tlustého střeva
  • ozdravuje sliznice trávicího a dýchacího traktu
  • brání ukládání tukových kapének v játrech
  • léčí infekce, včetně infekcí urogenitálního systému
  • snižuje zánětlivé reakce v těle
  • eliminuje kožní vyrážky
  • vitalizuje pleť a vlasy
  • zlepšuje lymfatický oběh a imunitu
  • bystří zrak a snižuje únavu očí
  • neutralizuje volné radikály v těle
  • zpomaluje proces stárnutí
  • přispívá k lepšímu fungování mozku a nervové soustavy
  • potlačuje astmatické příznaky
  • snižuje hladinu cholesterolu

Nevýhodou rakytníku je poměrně pracný sběr. Peckovice se špatně otrhávají, u starších rostlin vše navíc komplikují trny na větvích. Plody lze zpracovat mnoha způsoby. Můžete z nich uvařit džem nebo marmeládu, lze je kompotovat, sušit, zamrazit nebo z nich připravit sirup. Vylisováním dužiny získáte rakytníkový olej.

Close