Proti plynatosti jezte kopru dosti

koprove-zatisi
foto: Pixabay.com/jyliagorbacheva

Kdysi lidé věřili, že je kopr ochrání před čáry. Dnes již nás kouzla nestraší, ale kopr můžeme využít při léčbě nejrůznějších zdravotních potíží a k podpoře zdraví. Stejně tak jej oceníme v kuchyni.

Již starověcí Egypťané nebo Řekové považovali kopr za léčivou drogu. V temném středověku bylinku lidé o svatojánské noci používali jako kouzlo proti očarování. Víno s koprem sloužilo jako nápoj lásky, který údajně rozdmýchával vášeň. Zároveň byl ale odedávna důležitou kulinářskou bylinkou, která jídlům dodává specifickou chuť a intenzivní vůni.

Kopr vonný (Anethum graveolens) je jednoletá miříkovitá rostlina s dutou rýhovanou lodyhou a načechranými zpeřenými listy. V létě rozkvétá žlutými květy, které tvoří velká okoličnatá květenství, v nichž uzrají semena plná příjemné chuti. Bylina pochází ze západních oblastí Asie a východu Středomoří. Její pěstování není náročné, proto se postupně rozšířila na celý evropský kontinent a postupně pak v podstatě do celého světa.

Svědčí ji úrodná,dobře propustná půda, poloha na plném slunci, ale chráněná před větrem. Výsev se ideálně provádí od dubna do konce června, ale nic se nestane, když semínka zasadíte ještě v červenci. Pokud budete pěstovat větší množství kopru, měly by být jednotlivé řádky ve vzdálenosti aspoň 20 cm od sebe. Kopr můžete vyset i do truhlíků na balkóně.

KOPR NIKDY NEPĚSTUJTE BLÍZKO FENYKLU. JDE O PŘÍBUZNÉ ROSTLINY, KTERÉ SE MOHOU NAVZÁJEM OPYLOVAT A JEJICH AROMA SE ZKAZÍ.

Bylinka je využitelná kompletně kromě kořenů, sbírají se listy, kvetoucí vrcholky, uzrálá semena nebo celá nadzemní část rostliny. Listy se přidávají do vařených jídel, asi každý zná koprovou omáčku nebo kulajdu. Výtečně se hodí k rybám, do bramborových salátů a vaječných pokrmů. Čerstvě nasekanými listy vylepšíte zeleninové saláty, dipy, dressinky, bylinková másla a tvarohové pomazánky. Koprová květenství, případně části celých rostlin, nesmí chybět při nakládání okurek a další zeleniny, uplatní se i při ochucování octa. Semena mají své místo, podobně jako kmín, při vaření brambor, ochucování polévek a zeleninových pokrmů, dušení, pečení a moření masa. Přidat je můžete do chleba, kvůli své jemně anýzové chuti se ale hodí i do sladkého pečiva. Jsou součástí některých receptur na výrobu akvavitu. V neposlední řadě z nich můžete uvařit nasládlý čaj.

Přestože řadu tělu prospěšných látek obsahuje celá rostlina, ty nejúčinnější složky jsou koncentrovány v koprových semínkách. Díky esenciálním sloučeninám mají lahodnou chuť, ale používejte je také jako přírodní lék.

  • Pití čaje z koprových semínek se doporučuje lidem trpícím nespavostí.
  • Kopr je užitečný pro dobré trávení, stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a zabraňuje plynatosti.
  • Koprový čaj podávaný kojencům mírní, obdobně jako čaj fenyklový, křeče v bříšku a koliky.
  • U kojících matek kopr podporuje produkci mateřského mléka.
  • Kopr vykazuje silné antimikrobiální účinky. Esenciální oleje získané z kopru jsou efektivní proti kmenům nebezpečných bakterií, například i proti známému zlatému stafylokoku.
  • Kopr obsahuje flavonoidy a monoterpeny, které mají antioxidační a protirakovinné vlastnosti.
  • Kopr pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, snižuje výkyvy produkce inzulínu.
  • Potřebujete-li snížit úroveň škodlivého cholesterolu v těle, spolehněte se opět na kopr.
  • Popíjení koprového čaje rovněž zlepšuje pravidelnost menstruačního cyklu u žen.
  • Kopr je skvělou zásobárnou vápníku, posiluje proto kosti a je prevencí před osteoporózou. V 1 polévkové lžíci koprových semínek je přibližně 100 miligramů vápníku.
  • Koprová semínka jsou zdrojem důležitých minerálů, které prospívají vlasům a nehtům. Kromě vnitřního užití je také můžete rozdrtit a přidat do koupele.
  • Trápí-li vás škytavka, pijte po malých doušcích čaj z kopru nebo žvýkejte koprová semínka.
  • Žvýkání koprových semínek rovněž spraví špatný dech a dodá mu sladce příjemnou vůni.

Výhodou kopru je to, že při opakovaném vysévání v pravidelných 2-3 týdenních intervalech, ho máte k dispozici stále čerstvý od jara až do konce podzimu. Jestliže ho chcete uchovat do zásoby na zimu, můžete ho usušit. Sušení je dobré pro skladování semen, celých rostlin nebo květenství.  Mladé koprové listy je však lepší nakrájet a nechat zamrazit, uchovají si tak svěží barvu, lepší chuť a čerstvou vůni.

Close