Proč potřebujeme doplňky stravy

suplement
foto:Pixabay.com/PublicDomainPictures

Doplňky stravy mají dodat tělu potřebné živiny a další látky s příznivými účinky na zdraví, kterých se mu v dostatečné míře nedostává v běžné stravě. Potřebujeme je, i když máme pocit, že jíme zdravě?

Jsou potravinové doplňky nutnost, móda nebo jen skvělý byznys? Záleží na úhlu pohledu. Představují velkou množinu velmi různorodých produktů. Najdeme mezi nimi synteticky vyráběné vitamíny, tablety obsahující minerálové komplexy, ale také celou řadu léčivých bylinek nebo dnes stále populárnějších superpotravin.

Pokud se podíváme na láhev vitamíny obohacené slazené limonády zacílené na dětského zákazníka, jde zřejmě o obchodní stránku věci. V obdobích chřipkových epidemií můžeme tělo nadopovat multivitamíny z lékárny, ale neméně účinnou možností je vykurýrovat se zvýšeným příjmem vitamínů v běžné stravě a popíjením bylinkových čajů. V obou variantách dobře poslouží svému účelu. Výsledek rozhodnutí závisí na naší pohodlnosti a hodnotách životního stylu.

Potřebujeme však suplementy i v případě, že nás nic netrápí? Pohlížet na ně jako na léky, po kterých sáhneme v případě nemoci a okamžitě zaženou symptomy podobně jako farmaka, je největším omylem. Správně vybrané přírodní a bylinné přípravky obnovují rovnováhu organismu. Dosažení harmonického stavu, čistoty vnitřního prostředí těla, posílení fyzické imunity a psychické odolnosti trvá dlouhé týdny. Cesta bylin je využívána tisíce let jako prevence, která je vždy lepší než hašení následků

 

Hlavní důvody, proč je důležité zařadit do jídelníčku přírodní bylinné doplňky

1. Vyčerpané půdy
I když preferujete podle vašeho mínění zdravou rostlinnou stravu se spoustou ovoce a zeleniny, je velmi pravděpodobné, že potravina byla vypěstována zemědělskou velkovýrobou v půdách, které díky intenzivnímu využití nemají dostatečný obsah minerálních látek. Tento faktor negativně ovlivňuje kvalitu a nutriční hodnotu sklízených plodin. Deficitu příjmu minerálů, vitamínů a dalších důležitých složek zamezíte výběrem bioproduktů, plodin z domácího malopěstitelství nebo právě vhodnými doplňky stravy.

2. Dlouhá doba přepravy plodin
Jistě jste zaznamenali, že podstatná část ovoce a zeleniny na pultech pochází ze zahraničí. V lepším případě jde o výpěstky ze sousedních evropských zemí, ale stále běžněji se setkáváme zejména s ovocem se zemí původu jako Izrael, Egypt, Maroko, Chile, Uruguay, Kolumbie nebo Ekvádor. Cesta do našich marketů mu trvá třeba měsíc. Aby nebylo znehodnoceno tranzitem, bývá sklízeno dlouho před dobou ideální zralosti a dozrává po cestě, ve speciálních dozrávacích skladech nebo až u obchodníků. Nutriční hodnota pak bývá nezřídka sporadická. Doplňky stravy opět vhodně doplní potřebné látky, které potřebujeme ke zdravému životu.

3. Tepelná úprava potravin
Česká a moravská kuchyně, na rozdíl třeba od francouzské nebo italské, dokáže i kvalitní výchozí surovinu uvařit „k smrti“. Výsledkem je masivní ztráta nutriční hodnoty, méně vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů. Takovým způsobem připravená strava vytváří na organismus další zátěž, která může být zvládnuta doplněním nezbytných výživových složek odpovídajícími suplementy.

4. Stravování v poklusu
Jestliže si občas dopřejete hranolky nebo burger, nic vážného se vám nestane. Jestliže se ale v řetězcích rychlého občerstvení stravujete pravidelně, další kvanta prázdných kalorií přijímáte žvýkáním hotdogů nebo baget za chůze a vše střídavě zaléváte litry slazených limonád a kávy, máte zaděláno na velký problém. Doplňky stravy jsou při takovém životním stylu zcela nezbytné. Játrům ulevíte třeba čajem z ostropestřce, hlíva ústřičná inhibuje syntézu cholesterolu, vilkakora zase chrání kardiovaskulární systém a snižuje krevní tlak.

5. Důsledky biologického stárnutí
Ruku v ruce se stárnutím kráčí potíže s trávením a jeho efektivitou. Vyšší věk je doprovázen sníženou produkcí enzymů nezbytných pro štěpení konzumované stravy a následné vstřebávání. Nedostatek enzymů se pak projevuje gastrickými obtížemi, pálením žáhy, plynatostí, chronickou zácpou a celkovým zakyselením organismu. Doplňky stravy jako mladý ječmen nebo chlorella tělo neutralizují a pomáhají mu zbavit se toxinů vzniklých „nedokonalým spalováním“. Adaptogenní bylinky, kupříkladu ašvaganda či ženšen, zase dodávají potřebnou vitalitu, zpomalují stárnutí a působí i na mentální funkce.

lb-chlorella

6. Toxicita životního prostředí
Život v městském prostředí mezi tisíci aut vyfukujích spaliny, práce v průmyslových provozech, exhalace škodlivých plynů, ale také domácnosti vybavené plastovými výrobky, nábytkem z laminovaných desek, syntetickými podlahovinami a bytovým textilem pomalu uvolňujícími formaldehyd spolu s dalšími rizikovými látkami – to vše je zdrojem jedů, které lidské tělo musí snášet. Receptem, jak se jich zbavit, je buď od základů změnit svůj život a odstěhovat se do lůna přírody, nebo organismu prostřednictvím vhodně složené stravy, zvýšeného příjmu vitamínů, antioxidantů a detoxikačně působících přírodních doplňků pomoci toxiny zneškodnit a vyloučit.

7. Psychická zátěž a z ní plynoucí stres
Stres je smrtícím aspektem moderní doby. Stresové faktory na nás vyvíjí neustálý a zřejmě stále se stupňující tlak. Pokud je příliš vysoký, dojde k nepřiměřené reakci ve fyzické nebo psychické rovině. Lékem na zvládnutí nadměrné zátěže jsou doplňky stravy vyrobené z adaptogenních bylin, jež zvyšují celkovou odolnost organismu. Na zvládání fyzické únavy plynoucí se stresu je vhodná brazilská guarana s velmi šetrným a dlouho působícím účinkem. Imunitní štít zase aktivují doplňky z açai nebo maqui s vysokou schopností absorpce volných radikálů.

8. Delší aktivní život
„Být stále mlád, to bych si přál“, zpívá božský Kája. A přejeme si to všichni. Hranice aktivního plnohodnotného života se posouvá stále dál. Padesátníci dnes vymetají hudební festivaly, v šedesáti se stále chceme v práci cítit stejně výkonní jako o třicet let mladší kolegové a sedmdesátiletí důchodci se prohánějí po cyklostezkách na inline bruslích. Sexuální čilost ve vyšším věku přestala být tabu. Potravinové doplňky stimulující produkci hormonů, zejména kotvičník zemní a maca horská, zpomalují vyhasínání libida, uvádí tělo do dobré formy a udržují svalový objem.

 

Mějte ale na mysli, že nic nenahradí pečlivě vybranou zdravou výživu v množství odpovídajícím energetickému výdeji a ve složení přiměřeném životnímu stylu, věku a zátěži. Ty pak vylepšujte kvalitními doplňky stravy na přírodní bázi . Vaše tělo vám bude vděčné.

Close