Pro vitamín C jděte k šípku

sipky
foto:Freeimages.com/Chrisss s

Začátkem podzimu dozrávají šípky. Plody získávají krásně červenou barvu a nastává ideální období pro jejich sběr. Jsou plné vitamínů a minerálů, proto stojí za pár škrábanců natrhat je do zásoby.

Volně rostoucí plané růže (Rosa canina) v září a říjnu rozsvítí rudě zbarvené plody, jež jsou důležitým léčivem tradiční lidové medicíny. Vyplatí se jimi předzásobit, protože jsou skvělou zásobárnou vitamínů, které nám s blížící se zimou budou hodit. Jde zejména o vitamín C a provitamín A, vitamíny skupiny B, hořčík, draslík a vápník. Šípky jsou dobrou prevencí před virózami a nachlazením, pomáhají při infekčních chorobách ledvin, vzpruží při jarní únavě, doporučuje se i v průběhu těhotenství.

Při sbírání vybírejte dozrálé, ale pevné šípky. Nejjednodušším způsobem zpracování je sušení. To by mělo probíhat při teplotě kolem 60° Celsia, teplota by v žádném případě neměla přesáhnout 70°, aby nedošlo ke znehodnocení obsažených účinných látek. Ideální je použití sušičky na ovoce, ale dnešní moderní trouby to zvládnou také, jen nechte pootevřená dvířka. Dobře vysušené šípky uschovejte pár dní v plátěném pytlíku na suchém místě, potom je přendejte uzavíratelné těsnící nádoby a na temném místě vám takto vydrží až 3 roky. Ze šípků lze připravit čaj klasickou metodou, když v litru vody povaříte 20-30 minut šálek sušených plodů. Náročnější, ale vhodnější, metodou je šípky nadrtit a zalít studenou vodou. Takto je ponechejte zastudena máčet 24 hodin, potom výluh zahřejte na 80° Celsia a přeceďte přes velmi husté sítko nebo plátýnko. Je velmi důležité odfiltrovat chloupky uvolněné z rozdrcených plodů, dokáží nepěkně podráždit sliznici krku.

Pokud patříte mezi gastronomické nadšence, můžete ze šípků připravit také šípkový džem. Nejlepší, ale zároveň nejpracnější, je každý plod odstopkovat, zbavit bubáka, rozříznout a vydlábnout z něj semínka s chloupky. Zůstane čistá dužina oplodí, kterou je třeba propláchnout. Jde o titěrnou a zdlouhavou práci, takže pokud máte málo času a trpělivosti, ani to nezkoušejte. Další kroky už jsou jednodušší. Očištěnou dužinu zalijte po vrch vodou, přidejte cukr v množství odpovídajím asi 1/4 objemu šípků a řádně rozvařte. Nakonec hmotu můžete propasírovat nebo rozmixovat ručním mixérem. Naplňte džemem skleničky, důkladně uzavřete a sterilizujte 15 minut při 70°C. Džem můžete použít například na vyhlášenou šípkovou omáčku. Nakonec ulovte kance, se šípkovou je nejlepší.

Close