Příjem proteinů lze zajistit i bez masa

lusteniny
foto:Freeimages.com/shelley Cunningham

Vegetariánská část populace na zdroje proteinů rostlinného původu nedá dopustit. Zařadit do svého jídelníčku by je měli alespoň občas ale i zatvrzelí jedlíci masa. Jsou chutné, zdravé a dostupné.

Proteiny, neboli také bílkoviny, jsou nezbytnou částí všech živých organismů. Jde o sloučeniny složené z takzvaných proteinogenních aminokyselin. Funkce bílkovin je hlavně stavební, tvoří podstatu tělesných struktur jako jsou svaly, šlachy, vazy nebo srdeční svalstvo. Zajišťují ale také katalytické, regulační, obranné, transportní a zásobní biologické procesy.

Většina z nás považuje za plnohodnotné potraviny z hlediska podílu obsažených bílkovin obvykle maso, ryby, mléčné produkty a vejce. Za přeborníky v podílu bílkovin patří hovězí maso nebo olomoucké syrečky s 30% nebo tuňák s 25%. Za zmínku stojí parmazán s 35%, které jsou ale vykoupeny finanční stránkou nákupu.

Ovšem i mezi potravinami z rostlinných zdrojů najdeme opravdové proteinové bomby. Jejich výhodou je rozhodně příznivá cena, možnost vypěstovat si některé z nich na zahrádce, dobrá stravitelnost a nízký obsah tuků. Perfektní je také jejich skladovatelnost, řada z nich narozdíl od masa nebo mléčných výrobků nepotřebuje chladničku. Jde většinou o usušená semena rostlin, která jsou dnes řazena do módní škatulky superpotravin.

Tady je 7 tipů na ty, které v suchu vydrží při běžné teplotě řadu měsíců:

1. sója
Má až 50% podíl bílkovin. Kromě sójových bobů je na trhu řada alternativních sójových produktů, například mléko, tofu nebo maso.

2. čočka
Obsahuje 26% proteinů. Pěstuje se řada druhů a je klíčovým nutričním zdrojem pro většinu indického obyvatelstva.

3. konopná semínka
Jsou tvořená z asi 25% jednoduchými proteiny, 31% tuky a 34% uhlohydráty. Patří mezi ideální stravu pro sportovce.

4. hrách
Důležitá luštěnina, ve které je hodně vitamínů skupiny B, fosfor, draslík, vápník a hořčík. V loupaném hrachu proteiny představují 23% podíl hmotnostního obsahu.

5. quinoa
Semena Merlíku čilského obsahují až 23% esenciálních bílkovin. Jsou také dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C.

6. fazole
Fazole jsou kouzelné nejen v pohádce, mají vysoký obsah vlákniny, manganu, vitamínů B a C a 22% proteinů.

7. chia
Chia semínka jsou bohatá na rozpustnou vlákninu, antioxidanty, vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor. Bílkovin je v nich 21%.
Tyto potraviny je vhodné konzumovat několikrát týdně, pak určitě pocítíte pozitivní změnu a dostanete do formy.

Close