Potraviny, které zostří zrak

divka-s-paprikou
foto:Freeimages.com/Ry Young

Malým dětem odmalička vštěpujeme myšlenku, že mrkev je tou nejlepší zeleninou pro naše oči. Potravin podporujících zrak je ale víc a karotka nepatří mezi úplné šampiony.

Displeje na nás číhají na každém kroku, neustále sledujeme monitory, televizory, displeje telefonů a tabletů. Naše oči jsou namáhané více než kdy dřív. Pokud k tomuto faktoru přidáme stres, nedostatek odpočinku a spánku, znečištění životního prostředí a špatné stravování, nemůžeme se divit, že brýle nasazujeme v mladším věku než generace našich prarodičů.

Riziko poškození zraku lze částečně eliminovat změnou životního stylu, ale ne vše můžeme změnit úplně. Všichni se asi neodstěhujeme do lůna přírody, nezačneme se věnovat alternativnímu zemědělství místo účetnictví, neodřízneme se od civilizace a nedáme notebooky, smartfony a TV do bazaru. K každém případě se ale můžeme alespoň pokusit o pozitivní změnu v tom, co si naložíme na talíř. Mnohokrát omílaná pravda, že jídlo působí jako jed nebo lék, platí i v případě zdraví našich očí.

Co tedy v hojné míře zařadit do jídelníčku, abychom prospěli zraku? Vědci specifikovali řadu látek, především vitamínů,  které na něj mají kladný vliv.

1. Lutein
Lutein je žluté rostlinné barvivo patřící mezi karotenoidy. Vyskytuje se v sítnici ve žluté skvrně chrání ji před oxidačním poškozením volnými radikály a vysokoenergetickými fotony. Největším zdrojem luteinu jsou květy a listy lichořeřišnice, kadeřávek, tuřín, listy pampelišky, špenát, mangold nebo kapusta.

2. Vitamín A
Je důležitou složkou zrakového pigmentu rodopsinu, který oči potřebují za nízkého osvětlení, zlepšuje barevné vnímání a je prevencí před šeroslepostí. Organismus jej vyrábí z betakarotenu, který hojně najdeme ve zářivě oranžovém ovoci a zelenině -populární mrkvi, meruňkách, rajčatech, dýních a melounech nebo v kukuřici. Z živočišných produktů jsou vhodné máslo, játra, rybí tuk a žloutky.

3. Vitamíny skupiny B
B1 je nezbytný pro zdraví optického nervu, B2 zlepšuje fukci receptorů, B3 napomáhá dobrému prokrvení očí, B5 a B6 snižují nitrooční tlak, B12 chrání oční nervy. V jídelníčku proto nezapomeňte na kvasnice, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy. Velké množství je v mase a sýrech, zde ale v doprovodu tuků, které bychom si měli hlídat.

3. Vitamín C
Vitamín C zmenšuje hrozbu vzniku šedého a zeleného zákalu a snižuje nitrooční tlak. Zapomeňte na citrony, ty co se k nám dostanou na pulty nejsou žádnou bombou. Céčko nejlépe doplníte koprem, paprikou, brokolicí, květákem, kedlubnami, černým rybízem, šípky, rakytníkem, kysaným zelím a bramborami vařenými ve slupce.

4. Vitamín E
Vitamín E je známý svými antioxidačními schopnostmi, chrání před poškozením volnými radikály, je prevencí před degenerativními očními onemocněními, napomáhá lepšímu prokrvení očí. V potravinách je bohatě zastoupen v mandlích, slunečnicových semínkách, olivách, špenátu, listové zelenině, avokádu, arašídech a obilných klíčcích.

5. Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny chrání před makulární degenerace v důsledku vyššího věku a před syndromem suchého oka. Nacházejí se v tučných rybách, jako je losos, sardinky, tuňák a makrela. Pokud vám ryby nevoní, zkuste lněná semínka nebo vlašské ořechy. Potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny bychom měli konzumovat alespoň 2krát týdně.

 
V čínské medicíně je uznávána souvislost mezi stavem jater a kvalitou zraku.

Čchi jater prochází očima, a proto když jsou játra v harmonii, potom oči dokáží rozpoznávat patero barev.

Poruchy jater se podle ní projevují na zdraví očí. Při léčení očí je tedy vhodné  posílit játra a zbavit je toxinů. Ideálními prostředky jsou ostropestřec, chlorella a spirulina. Důležité je omezení pití alkoholu a přechod na odlehčenou, méně tučnou stravu.

Close