Podběl lékařský

podbel-lekarsky
foto: Pixabay.com/LoggaWiggler

Lidová medicína zná celou řadu bylin, které se hodí k léčbě respiračních potíží. Jedním z favoritů, kteří dobře pomohou, je bezesporu podběl. Nezapomeňte se se jím na jaře zásobit, v zimě přijde vhod.

Jednou z jarních bylinek, které mohou obohatit každoročně naši bylinnou lékárničku, je podběl lékařský (Tussilago farfara). Nízká bylinka z čeledi hvězdnicovitých roste běžně v Evropě i Asii, typicky na vlhčích stanovištích jako jsou břehy řek a potoků. Tenká lodyha bývá ukončena jediným květenstvím. Jeho zlatožlutá barva i protáhlý tvar květů v úboru připomíná pampelišky. Splést si je však nemůžete. Lodyha podbělu je porostlá drobnými, zpočátku ochmýřenými, lístky. Velké široce srdčité listy po odkvětu vyrostou z přízemní růžice.

Pro bylinkářské účely se dá použít prakticky celá rostliny, tedy listy, květy i kořeny. Důležitými účinnými složkami obsaženými v podbělu jsou především flavonoidy, taniny, hořčiny, organické kyseliny, cholin, cukry a inulin. Listy jsou zásobárnou rostlinných slizových látek. Jasná žlutá barva květů je zase způsobena přítomností xantofylů – rostlinných barviv ze skupiny karotenoidů.

O účincích bylinky mnohé napovídá již jeho rodové latinské botanické jméno Tussilago nesoucí význam „rozptylující kašel„. Není proto divu, že v tradičním bylinkářství bývá podběl používám k mírnění suchého kašle, zklidnění podrážděného hrdla, pro léčbu chronické bronchitidy, astmatu a jiných dýchacích obtíží. Léčivý efekt podbělu je u těchto indikací zaručen obsahem slizu, který blahodárně působí na sliznice. K léčbě slouží jak sušené listy pro přípravu bylinného nálevu, tak i kořeny jako ingredience sirupů proti kašli. Sirup proti kašli lze uvařit také z podbělových květů. Postup je v podstatě totožný jako u sirupu z květů pampeliškových.

Povrchová aplikace obkladů z nálevu nebo ze spařených sušených nebo rozdrcených čerstvých listů pomáhá při léčbě popálenin, špatně se hojících ran, vředů, a zánětů žil. Úlevu přináší i při bolestech kloubů a u nepříjemných bodnutí nebo kousnutí hmyzem.

Mladé listy podbělu mají své uplatnění také ve zdravé kuchyni jako součást čerstvých salátů, pro přípravu krémové polévky, pyré nebo golubců, kde nahradí zelné listy v nichž je zabaleno mleté maso. Pravidelná konzumace byliny zvyšuje imunitu a zabraňuje nemocem jako je průjem, žaludeční vředy, syndrom dráždivého tračníku a kolitida. Má vynikající antimikrobiální a mírně močopudné vlastnosti, takže je výborným dietní receptem na infekce močových cest. Sušené listy podbělu mohou použít kuřáci při výrobě bylinné alternativy tabáku.

Close