Petržel vylepší pokrmy i stavbu kostí

nat-petrzele
foto:Freeimages.com/Monika M

Petržel se v historii používala pouze jako lék. Až postupem času našla uplatnění také při dochucování pokrmů a bohužel dnes se na její léčivé schopnosti zapomíná.

Petržel zahradní (Petroselinum crispum) se pěstuje již více jak 2000 let. Je to zelená dvouletá rostlina, jejíž domovem je Evropa a východní Středomoří. Zužitkovat se dají listy, kořeny, semena a olej. Z počátku se petržel užívala pouze pro její léčivá aktiva, o kterých dnes mnozí nemáme ani tušení. Středověcí a renesanční bylináři léčili pomocí této rostliny potíže s ledvinami a žaludkem. Sloužila také jako prevence proti infekcím a přinášela úlevu při bodnutí hmyzem.

Dnes když se řekne petržel, každý si představí, jak plave v polévce nebo zdobí obložený chlebíček. Ano, je chutnou součástí pokrmů a příloh, ale je hlavně léčivkou. Její jasně zelená barva značí vysoký obsah chlorofylu, který působí proti choroboplodným bakteriím, brání infekcím, ničí tělesné zápachy, pomáhá při tvorbě červených krvinek a celkově detoxikuje. Petržel je také zdrojem vitamínů A, C a K. Vitamín K je důležitý jako prevence proti osteoporóze, pro správnou stavbu kostí a udržuje korektní srážení krve. Obsažené esenciální oleje napomohou odbourávání volných radikálů. Přírodní kyseliny, chlorofyl a enzymy pomáhají redukovat jedy, plyny a tím pádem i nafouklá břicha.

Tato bylinka se dá užívat také externě jako obklad na modřiny, potlučeniny a rány, které se pomalu hojí. Čaj z kořene petrželky se užívá při léčbě ledvinových kamenů, infekcí močového měchýře, pro lepší trávení nebo také proti rýmě a chřipce.

Petržel je pro naše zdraví obrovským přínosem a má ji doma snad každý ať už čerstvou nebo sušenou. Takže až budete příště dochucovat petrželí polévku pro své milované, nešetřete a přidejte minimálně dvojnásobně více než jste zvyklí.

Close