Pěstujte pažitku, bude vám k užitku!

pazitka
foto:Freeimages.com/John Byer

Pažitka je typická jarní zelenina, která, jakmile se oteplí, začne vystrkovat svá zelená tykadla ze záhonů nebo truhlíků. Vnímáme ji jako přízdobu pokrmů, je však léčivá jako cibule nebo česnek.

Duté zelené listy pažitky (Allium schoenoprasum) připomínají silnější trubice listů cibule. Příbuzenstvo se prostě nezapře, spolu s ní, pórkem, česnekem a medvědím česnekem patří do jednoho botanického rodu. Její výhodou jsou malé nároky na pěstování, takže není problémem provést výsev do květináče a mít ji po ruce přímo v kuchyni. Výborně slouží jako zelená bylinka k ochucení ryb, polévek, omáček, salátů, pokrmů z brambor a podobně. Oproti cibuli nebo česneku je její štiplavost mnohem mírnější, takže si ji oblíbí i děti.

I přes zdánlivě menší sílu působí velmi léčivě a díky ní se budete cítit fit. Podívejte se, kde všude pažitka boduje:

  • trávení – obsažené sulfidy a další organické sloučeniny nacházející se v pažitce účinně mírní zažívací obtíže, má antibakteriální schopnost eliminovat bakterie rodu Salmonela, takže může zabránit velké katastrofě
  • srdce – alicin snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a posiluje srdce, spolu s draslíkem přispívá k úpravě vysokého krevního tlaku do normálních hodnot, quercetin brání kornatění tepen a snižuje srdečního kolapsu
  • imunita a kondice – vysoká hladina vitamínu C v pažitce zvyšuje účinnost imunitního systému, stimuluje produkci bílých krvinek a kolagenu, který je základním stavebním prvkem krevních cév, tkání a svalů
  • kosti – vitamín K zpomaluje řídnutí kostí a zvyšuje jejich integritu, ve vyšším věku je tedy důležitým agentem proti osteoporóze a artritidě
  • prevence rakoviny – výzkumy ukazují, že flavonoid quercetin může účinně bránit před propuknutím široké škály typů rakoviny, jeho účinek je zvýšen antioxidační aktivitou vitamínů C a K
  • zrak – karoteny v pažitce, lutein a zeaxantin, snižují oxidační stres v očích a chrání před šedým zákalem nebo makulární degenerací
  • vývoj plodu – konzumace pažitky v těhotenství zaručuje příjem kyseliny listové, která je nejlepší ochranou před defekty neurální trubice u novorozenců
  • detoxikace – pažitka má mírně močopudné vlastnosti, stimulací močení pomáhá tělu zbavit se přebytečných toxinů, soli, vody a dokonce i tuku

Pažitka je nejlepší čerstvá, sušením ztrácí aroma i léčivé schopnosti. Zařaďte ji za okno kuchyně mezi další hrnkové bylinky, poslouží vám lépe než syntetické vitamíny.

Close