Pěstujte doma pepřovou bonsaj

secuansky-pepr
foto:Flickr.com/rduta

Pepř sečuánský je výborné koření s obdobnými účinky jako ženšen. Můžete jej pěstovat jako pokojovou bonsaj, která bude zkrášlovat váš byt, a mít jej neustále k dispozici.

Pepř sečuánský (Zantoxylum piperitum) je znám také jako pepř čínský, fagara či žlutodřev peprný. Původem toto koření dlouhověkosti pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky a Asie. Nyní je oblíbené po celém světě. Nejen pro specifickou štiplavou chuť, ale i svým vzhledem krásné věčně zelené bonsaje, si získal čínský pepř oblibu gurmánů i pěstitelů.

Žlutodřev peprný je nádhernou dekorací do každého bytu. Seženete jej jako menší bonsajový stromek. Má lesklé zelené lístky, které jakoby byly stále navoskované, světlehnědou kůru a v létě na něm vyraší nenápadné kvítky. Z těchto kvítků se vyvinou růžovo-hnědé až červené plody o průměru 2-5 mm, které můžete podle potřeby sklízet. Odedávna je pepř sečuánský užíván k dodání energie a jako prevence proti předčasnému stárnutí, stejně jako ženšen. Listy rostliny jsou využívány i v medicíně pro jejich antivirové a antibakteriální účinky. V potravinářství našel uplatnění jako žluté přírodní barvivo.

V gastronomii chuť sečuánského pepře dokonale ladí s kuřecím a drůbežím masem a je významným prvkem japonské a čínské kuchyně. V Číně si tuto odrůdu pepře dokonce přidávají do zeleného čaje.

U nás je tato nádherná bonsaj plodící pepř běžně k dostání ve specializovaných zahradnictvích. Milovníky bonsají potěší rychlost růstu a možnost zastříhávání do různých tvarů.

Close