Paprika a její zdravotní účinky

papriky
foto: Pixabay.com/LoggaWiggler

Nejrůznější druhy paprik a papriček patří mezi celosvětově nejoblíbenější zeleninu. Liší se velikostí, tvarem, barvou a také pálivostí. Všechny jsou však v mnoha ohledech prospěšné lidskému zdraví.

Paprika je rod lilkovitých rostlin, který zahrnuje množství druhů a jejich kultivarů. Kuchyňsky nejběžněji využívanými jsou paprika setá (Capsicum annuum), paprika křovitá (Capsicum frutescens) a paprika čínská (Capsicum chinense). Konzumují se jako zelenina nebo jako koření. Většina plodů paprik obsahuje různé množství sloučeniny kapsaicin, která způsobuje jejich pálivost. Výjimkou jsou sladké kapie.

Plody paprik jsou však také nízkokalorickou zásobárnou dalších látek, které skýtají lidskému organismu řadu benefitů. Zde je přehled důvodů, proč papriky zahrnout do svého jídelníčku:

  • Papriky vynikají množstvím vitamínu C, který posiluje imunitní systém a zlepšuje produkci kolagenu nezbytného pro zdravé cévy, pojivové tkáně a dásně.
  • Červené papriky obsahují několik fytochemikálií a barviv, zejména beta-karotenu, které poskytují antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Paprika je dobrým zdrojem vitamínu E, který hraje klíčovou roli pro udržení mladistvého vzhledu pleti a dobrého stavu vlasů.
  • Obsažený vitamín B6 je nezbytný pro zdraví nervového systému, psychickou pohodu, dobrý spánek, detoxikaci jater nebo tvorbu červených krvinek.
  • Některé enzymy v paprikách, zejména lutein, chrání oči před nepříjemnými potížemi spojenými se stárnutím, mimo jiné před šedým zákalem a makulární degenerací.
  • Obsah síry v plodech paprik přispívá k ochraně organismu před vznikem některých typů zhoubného rakovinného bujení.
  • Pálivé druhy s podílem kapsaicinu zlepšují krevní oběh a hodnoty krevního tlaku, snižuje „špatný“ cholesterol, tlumí bolest a zánět, stimulují dobré trávení a zlepšují spalování tuků. Při respiračních chorobách přispívají k vylučování toxinů z těla zvýšením pocení a uvolněním hlenu.

 

Nejlepší je samozřejmě pojídat papriku čerstvou, v případě tepelného zpracování by měla úprava proběhnout co nejrychleji kvůli zachování aktivních účinných látek.

Close