Pampeliškový sirup jako med

pampeliskovy-kvet
foto: Pixabay.com/Henryk Niestrój

Pampeliškový sirup je nejen báječná pochutina, ale i domácí lék s protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Obvykle se užívá při nachlazení, bolestech v krku a kašli. Vyrobit ho je snadné.

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) je v našich krajích důležitou medonosnou rostlinou. Jakmile na jaře jejich jasně žluté květy ozdobí luka, slétnou se k nim okamžitě pilné včelky, pro které jsou pampeliškový pyl a nektar báječnou pastvou. Pokud je v okolí úlů pampelišek dostatek, vyprodukují z nich včely v podstatě jednodruhový pampeliškový med.

Mnoho generací našich předků však nespoléhalo jen na včelí dělnice a vyrábělo si z květů pampelišek sirup, který má s medem, díky některým obsaženým látkám, podobné účinky. Vyzkoušejte si to také. Stojí to jen trochu námahy při trhání květů, ale pokud najdete trávník hustě posetý pampeliškami, netrvá to až tak dlouho. Ideální jsou místa na venkově, ne však těsné blízkosti pozemních komunikací. Kvůli možné kontaminaci průmyslovými hnojivy je lepší vyhnout se i pampeliškám na okrajích polí. Pokud je trháte doma na zahradě, je dobré, když na trávník nechodí vykonávat potřebu vaši čtyřnozí miláčci.

 

K přípravě budete potřebovat:

  • 300 plně rozkvetlých pampeliškových květů
  • 1 kg cukru – bílého, nebo lépe třtinového
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 1 litr vody

 

Z pampeliškových květů odstraňte zbytky stonků a pokud máte dostatek trpělivosti, otrhejte také zelená květní lůžka. Někdo je proplachuje, aby z nich dostal hmyz, nečistoty a prach. Lepší však je trhat je právě, jak bylo výše uvedeno, na správných místech, kde výraznější znečištění nehrozí. Pokud je rozložíte na stůl do jedné vrstvy, většina broučků z nich sama vyleze, případně je uvidíte můžete jim pomoct pryč. Při praní byste květy zbavili části pylu i nektaru, a ty je nezbytné zachovat.

Květy nasypte do hrnce, ideálně smaltovaného. Pečlivě omyté citrusové plody nakrájejte na centimetr silná kolečka a poklaďte jimi pampelišky. Zalijte litrem studené vody a pomalu přiveďte k varu. Velmi mírně vařte 20 minut. Následně je nechte luhovat do dalšího dne. Výluh přeceďte přes plátno do jiného hrnce, snažte se květů vymačkat co nejvíc tekutiny. Přidejte cukr. Naše babičky obvykle používaly krystalový z cukrové řepy. My však máme možnost zvolit hnědý třtinový cukr, který má lepší chuť i nutriční parametry. Za pravidelného míchání pomalu vařte, dokud sirup nezíská potřebnou hustotu. Doba vaření záleží na intenzitě varu a také na průměru nádoby. Z větší plochy hladiny se bude voda odpařovat rychleji.Ještě horkým sirupem plňte připravené předehřáté sklenice, uzavřete a za pokojové teploty nechte vychladnout. Sirup skladujte v temnu a chladnu.

Preventivně můžete užívat 1 lžíci denně k posílení imunity, pro detoxikaci jater a spravení krve. V případě onemocnění respiračními chorobami zvyšte dávkování na 1 lžíci 3krát denně.

Close