Pampeliška není jen pro králíky

pampeliska
foto:Freeimages.com/lory lory

O pampelišce nejčastěji přemýšlíme jako o plevelu, který zaplavuje trávníky, zahrady a záhony. Je invazivní a všudypřítomná. Je ale také výborná jako jídlo a bylinný lék pro mnohé použití.

Pampeliška je velmi bohatým zdrojem beta-karotenu, vitaminu C, vlákniny, draslíku, železa, vápníku, hořčíku, zinku a fosforu. Obsahuje také vitamin D, vitamíny skupiny B a bílkovinyve větší míře než špenát. V minulosti se užívala k léčbě anémie, kurdějí, kožní problémů, poruch krve a depresí.

Pokud se zbavíte předsudku, že se nehodí chroupat plevel, můžete z mladých lístků udělat třeba chutný salát a poznat celý výčet jejích blahodárných účinků pro zdraví.
Podpora trávení – působí jako mírné projímadlo, podporuje trávení, stimuluje chuť k jídlu a upravuje přirozený stav prospěšných bakterií ve střevech

Hospodaření s tekutinami – jde o diuretikum, které pomáhá vylučování soli a přebytečné vody z ledvin

Detoxikace – zlepšuje funkci jater, zvyšuje produkci žluči, odstraňuje toxiny a obnovuje elektrolytovou rovnováhu

Ochrana před volnými radikály – každá část pampelišky je bohatá na antioxidanty, které zabraňují poškození buněk volnými radikály a zpomalují proces stárnutí

Protirakovinný efekt – pampeliška působí proti rakovině, zpomaluje její průběh a je vynikající prevencí proti jejímu propuknutím

Regulace hladiny cukru – pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje tvorbu inzulínu

Zdravé srdce – snižuje krevní tlak a podporuje odbourávání cholesterolu

Tlumení zánětu – obsažené esenciální mastné kyseliny fungují protizánětlivě, zmírňují bolest a otok

Imunita – pampeliška posiluje obranyschopnost organismu a bojuje s mikroby a plísněmi

Listy, květy a kořeny pampelišky jsou jedlé. Mají poněkud hořkou chuť, což lze minimalizovat jejich sklizní na podzim nebo tepelnou úpravou. Upražené kořeny lze pomlít a používat jako zdravou náhražku kávy.

Close