Mlsání kakaových bobů dodá energii i dobrou náladu

kakaove-boby
foto:Flickr.com/Everjean

Každý si někdy rád zamlsá něco sladkého nebo slaného. Kakaové boby jsou ideálním zdravým mlsáním, které chutná a má příznivý vliv na tělo i na psychiku.

Není nad to si občas pořádně zamlsat. Někdo spořádá tabulku čokolády, jiný zase pytlík smažených brambůrek. Mlsat se dá i zdravě a zrovna kakaové boby jsou oblíbenou alternativou pro milovníky čokolády i oříšků.

Kakaové boby (Theobroma cacao) jsou semena kakaovníku obsažené v cca 30cm dlouhém plodu. Jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahují také enzymy dobré nálady a antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Dále pak hořčík, železo, síru, chrom, mangan a zinek. Nenasycené mastné kyseliny omega 6, které jsou bohužel často v nekvalitních čokoládách pražením znehodnocovány a přeměněny na nezdravé kyseliny. Obsahové látky, zejména enzymy dobré nálady dokáží v člověku probudit dlouhotrvající spokojenost, jsou zdrojem energie a podpoří zdravý životní styl.

Nejlepší kakaové boby jsou bezpochyby nepražené. Pražením ze značné části přichází o cenné látky prospěšné zdraví. Pojídají se oloupané nebo i se slupkou, záleží na chuti každého. Nadrcené najdou využití rovněž v kuchyni. Chuť kakaových bobů je specifická, něco mezi hořkou čokoládou a oříšky, nečekejte však výrazně sladkou chuť jako u klasické čokolády nebo kakaového prášku namíchaného s cukry a jinými sladidly. Vůně je příjemně čokoládová.

Kdo rád baští oříšky nebo čokoládu, bezpochyby si kakaové boby oblíbí. Mezi nejkvalitnější odrůdu kakaových bobů patří Arriba Nacional z Ekvádoru, která je dostupná i na českém trhu.

Close