Měsíček září jako sluníčko a stejně dobře hojí

mesicek-lekarsky
foto:Freeimages.com/Alfred Borchard

Samotný pohled na zářivé oranžové květy měsíčku lékařského působí jako balzám na naši mysl a zlepšuje náladu. Připravit si z nich však snadno můžeme opravdovou hojivou mast nebo uvařit léčivý čaj.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je zahradníky oblíbená léčivá rostlina pocházející z Orientu a jižních zemí Evropy. Tato bohatě rozvětvená letnička s podlouhlými listy je charakteristická krásnými oranžovými květy, které lze řezat pro okrasu nebo sklízet jako léčivou bylinu až po konce podzimu.

Tento známý zahradní kvítek se již dlouho používá jako protiinfekční lék na špatně se hojící rány. Povrchová aplikace měsíčku je účinná při snižování zánětu a podpoře léčení ran, popálenin, ekzémů a dalších zánětlivých kožních onemocnění. Výtažek z květu měsíčku má četné farmakologické vlastnosti, včetně antimikrobiálních, protizánětlivých, imunostimulačních, protinádorových a aktivizujících produkci žluči.
Externí použití:

  • Ústní voda nebo kloktadlo – na zánět dásní, vředy v ústech, bolest v krku, afty
  • Mast nebo odvar na omývání – špatně se hojící rány, bércové vředy, zvětšené a zánícené lymfatické uzliny, akutní a chronické kožní záněty, křečové žíly, popáleniny, vředy, dermatitida, akné, ekzémy, zánět spojivek (jako oční voda)

Vnitřní užití:

  • Zánětlivé stavy – gastrointestinální vředy, urogenitální zánět nebo infekce, hepatitida, zánět oka nebo degenerativní oční onemocnění
  • Horečka – jako podpůrná léčba pro snížení horečky
  • Popáleniny a kožní defekty – podporuje hojení, působí i jako prevence spálení se na sluníčku

 

Čaj připravíte z 1 lžičky sušených měsíčkových květů ve 1/4 litru vody, pijte dva až tři šálky za den nebo jej použijte zevně na rány.

Výroba domácí měsíčkové masti také není příliš složitá. Do rozehřátého škvařeného sádla vmíchejte 5 hrstí okvětních lístků měsíčku a nechte odstát do druhého dne. Potom znovu sádlo s měsíčkem rozpusťte a následně nechte den odpočinout. Třetí den mast zahřejte a přefiltrujte, aby byla hezky hladká a bez nečistot.

V gastronomii čerstvé nebo šetrně usušené okvětní lístky měsíčku dokáží svou barvou i chutí napodobit drahý šafrán, dodají pokrmům mírně hořký pikantní akcent.

Close