Lapacho a jeho léčivé účinky na zdraví

Připravte si protizánětlivý osvěžující čaj z jihoafrické byliny. Má sladkou příchuť a pozitivní vliv na náš organismus. Více o účincích a přípravě tohoto nápoje najdete v našem novém článku.

Lapacho je čaj, který se vyrábí z kůry ze stejnojmenného jihoamerického stromu. Vyznačuje se svou jemnou vanilkovou příchutí a úžasnými účinky na zdraví. Lapacho se také používá proti zánětům.

Účinky Lapacho

Sílu čaje lapacho znaly už i kmeny indiánů, které na území Jižní Ameriky žily. Jejich hlavní využití bylo jako léčivo proti zánětům a to nejen vnitřním, ale i vnějším použitím. Vývar z kůry stromu se totiž dá použít jako obklad na postižené místo na těle. Jeho složení působí jako prostředek k likvidaci mikroorganismů, které záněty a další nepříjemnosti způsobují. Kromě toho má do určité míry moc potlačit růst nádorů a rozvoj leukémie. Své místo má i při léčení obyčejných onemocnění jako je chřipka nebo nachlazení. Důležitou roli hraje také jako pomocník v boji s chronickými chorobami, jako je například Parkinsonova choroba.

Lapacho ale neslouží pouze jako léčivo na probíhající nemoc, ale také jako prevence. Jeho pití se doporučuje v dobách, které mohou být pro méně odolné jedince náročné, například přechod mezi ročními obdobími. Pomáhá také zmírňovat reakce na stresové situace.

Jako je tomu u většiny věcí, všeho moc škodí. I lapacho vám může způsobit dočasné nepříjemnosti, pokud jej konzumujete až moc. Nejedná se o nic vážného, většinou jde o obyčejnou nevolnost, která brzy přejde. Každý člověk má jinou toleranci a je na vás, abyste našli tu svou. Obecně se ale doporučuje zhruba 1 litr denně.

Jak připravovat Lapacho

Příprava a dávkování se v průběhu ani náročnosti příliš neliší od obyčejných čajů. Na jeden litr horké vody vám postačí dvě lžičky čaje. Ten 5-8 minut vařte spolu s vodou a poté nechte zhruba čtvrt hodiny vylouhovat. Připravený čaj potom můžete pít v průběhu celého dne. Doporučujeme jej pít neslazený, protože jen tak si jeho chuť užijete naplno. Pokud ale zjistíte, že vám nesedí, začněte s malým množstvím cukru a postupně ubírejte. Čaj je dobré pít v chřipkové sezóně a to ráno a večer. Pokud čaj používáte jako pomoc při infekci, doporučuje se během dne pít častěji.

Lapacho si můžete užít buď samostatně, nebo jako součást směsi s yerba maté. Jde o nápoj vyrobený z cesmíny paraguyaské, která má schopnost léčivou sílu lapacha ještě zvýšit.

Close