Kuchyňské a léčebné využití kerblíku

kerblík
foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier

Kerblík označovaný také jako "gurmánská petrželka" je méně obvyklá kuchyňská bylinka, jejíž obliba v posledních letech narůstá díky své lahodnosti. Je však také výživná a pomáhá léčit řadu onemocnění.

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) patřící do čeledi miříkovitých rostlin není na našich zahrádkách zcela běžnou bylinkou. Setkat se s ním můžeme v přírodě, vyskytuje se především na stinných vlhčích stanovištích. V příznivých podmínkách dosahuje výšky až okolo 70 centimetrů. Na kulatých jemně drážkovaných stoncích vyrůstají složené listy, které tvarem připomínají kapradinu. Rostlinu zdobí jemné okolíky bílých květů, z nichž se po odkvětu vytvoří podlouhlá špičatá semena.

V kulinářství je kerblík oblíben zejména ve francouzské kuchyni, spolu s petrželí, estragonem a pažitkou tvoří směs jemných bylin známých jako „fines herbes“. Delikátní chuť lístků kerblíku v sobě spojuje nádech petržele se stopou čechřice. Skvěle se hodí do salátů, zeleninových jídel, polévek, omáček, k bílému drůbežímu nebo rybímu masu a také k pokrmům z vajec, zvlášť do omelet. Pro zachování nutriční hodnoty, svěžího vzhledu a maxima chuti se přidává až na samý závěr přípravy jídla.

Kerblík obsahuje vápník, hořčík, železo, mangan, draslík, fosfor, selen a zinek, vitamíny A, B6 a C. Důležitý je podíl vlákniny, najdeme v něm rostlinné proteiny i malé množství tuků, ovšem zcela bez cholesterolu. Aktivními složkami jsou těkavé oleje – flavonoidy a kumariny, estragol a undekan.

Bylina je již od starověku součástí tradičního léčitelství a je považována za jeden z důležitých regeneračních prvků ayurvédy, homeopatické a naturopatické medicíny. Od nepaměti se užívá po skončení velikonočního půstu pro znovunabytí sil. Léčivý potenciál kerblíku však slouží nejen k podpoře celkové kondice, ale dokáže pomoci od velkého okruhu zdravotních neduhů:

  • povrchová aplikace kerblíku léčí ekzémy, akné, lupus a odstraňuje pigmentační skvrny
  • listy jsou používány v kosmetice pro přípravky k čištění pleti, uchování její vláčnosti a zpomalení tvorby vrásek
  • posiluje respirační systém, ulevuje při chronickém kataru dýchacích cest a usnadňuje vykašlávání
  • mírní oběhové obtíže a přispívá k regulaci vysokého krevního tlaku
  • čistí krev a zlepšuje krvetvorbu, je přínosem při problémech s křečovými žilami
  • je vynikající podpůrnou bylinkou po prodělané žloutence, zlepšuje funkci jater
  • stimuluje trávení a zklidňuje rozbouřený žaludek
  • chrání před záněty močových cest, působí rovněž mírně močopudně
  • kvůli svým protizánětlivým vlastnostem je užitečný pro lidi trpící revmatismem

Kerblík můžete pěstovat jak na zahrádce, tak i jako hrnkovou bylinku v kuchyni. Daří se mu na zastíněných záhonech, na okenním parapetu pak u oken orientovaných na východ nebo sever. Čím méně má přímého slunečního svitu, tím intenzivnější je jeho chuť. Preferuje lehčí propustné půdy, ale vyžaduje pravidelnou zálivku. Zelené listy kerblíku lze sklízet už za osm týdnů od zasetí. Ideální je jejich použití za čerstva, na zimu pak lze kerblík usušit nebo zamrazit. Přidat je můžete také do octa.

Close