Kmín uleví při nadýmání

semena-kminu

Pocit plnosti, nadmuté břicho a plynatost nejsou určitě příjemné. Osvědčeným prostředkem na dobré trávení je starý dobrý kmín.

Kmín je hojně užíván v kuchyni pro své aroma a vůni. Vařené brambory si bez kmínu asi neumíme představit, výborně si rozumí třeba s vepřovým masem a pekaři jej s oblibou přidávají do nejrůznějších druhů pečiva. Kromě chuti a vůně však silice obsažená v kmínu napomáhá dobrému zažívání.

Kmín podporuje tvorbu trávících šťáv, zklidňuje žaludek a tlumí křeče hladkého svalstva trávícího traktu. Ve střevech potlačuje hnilobné a kvasné procesy, působí proti baktériím a parazitům. Uleví také při pálení žáhy.

Pokud jste typický masožrout, kmín určitě do svých receptů zařaďte. Stejně tak při vaření pokrmů obsahujících nadýmavé druhy zelenin. Používejte celá nebo čerstvě drcená semena. Nekupujte kmín již nadrcený, silice v kmínu po drcení rychle vyprchávají a tím se snižují jeho účinky. Kmín je bezpečný i pro malé děti a kmínový čaj, obdobně jako fenyklový, mohou maminky používat při tišení bolestí bříška u svých ratolestí. Tatínci mohou zase po dobrém obědě vyzkoušet panáčka kmínky, která byla dříve klasikou českých hospůdek.

Close