Kaštany léčí žíly koňskou silou

kastany
foto:Pixabay.com/Erzsébet Apostol

Konec září je dobou, kdy na mnoha školách probíhají soutěže ve sběru kaštanů pro zajištění zimního krmení zvěře. Dají se z nich také tvořit figurky a v neposlední řadě poslouží jako osvědčené léčivo.

Názvem kaštan běžně označujeme plody dvou různých stromů. Jedlé kaštany rostou na kaštanovníku setém a slouží k výrobě kaštanové mouky nebo po opečení jako známá pochoutka. Pro léčebné použití jsou ale vhodná semena jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum), známého též jako kaštan koňský. Jedná se o notoricky známý statný opadavý listnáč s dlanitě složenými listy, které na jaře zdobí nádherné svícny bílých květů vyhledávané včelami pro jejich sladký nektar. Z nich se vyvinou kulaté, ostny pokryté tobolky. Na přelomu září a října plody obvykle dozrávají, slupka pukne a vypadnou z nich hnědá semena, která poslouží pro přípravu kaštanové tinktury nebo koňské masti.

Obsahují řadu léčivých složek – nejdůležitější sloučeninou je triterpen aescin, dále jsou přítomny flavonoidy quercetin a kempferol, saponiny, allantoin, rostlinné steroly, kumariny a třísloviny. Kaštany mají antioxidační, protizánětlivé, antirevmatické, analgetické, astringentní a vazoprotektivní účinky. Nejen lidová medicína, ale také moderní farmacie je využívá jako osvědčené žilní tonikum.

Přípravky z koňského kaštanu aplikované zevně:

  • léčí chronickou žilní nedostatečnost
  • zlepšují cirkulaci krve v celém těle
  • poskytují úlevu při výskytu křečových žil
  • mírní křeče dolních končetin
  • odstraňují potíže spojené s hemoroidy
  • tlumí žilní a kloubní záněty
  • urychlují hojení pohmožděnin a vstřebávání podlitin
  • zlepšují stav aknózní pleti
  • snižují svědivost různých ekzémů

Vnitřně se užívá 3x denně 30 kapek kaštanové tinktury nejdéle po dobu 60 dnů. Léčebná kůra poskytuje tyto benefity:

  • usnadňuje močení při zvětšené prostatě
  • působí proti průjmu
  • reguluje hladinu cholesterolu
  • chrání buňky před volnými radikály

Přestože jsou léčivé výrobky z kaštanu běžně dostupné, můžete si je vyrobit také doma. Na tinkturu potřebujete asi 20 kaštanů, které rozsekejte na co nejmenší kousky. Vložte do sklenice se šroubovacím víčkem a zalijte 150 ml 60% konzumního lihu, slivovice nebo vodky. Uzavřete, uložte na temné a chladné místo. Každé dva dny protřepte. Nechte louhovat 30 dní, nakonec zceďte přes velmi husté síto. Kvůli obsahu alkoholu není vnitřní užití tinktury vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy a lidi s jaterními problémy.

Mast můžete připravit třeba tradičně zahříváním sekaných plodů ve vepřovém či husím sádle, nebo moderněji na gelové bázi. K tomu potřebujete 150 ml kaštanové tinktury, 3 balíčky želatiny a 2 čajové lžičky chladivého kafrového oleje. Želatinu připravte podle návodu, nechte úplně vychladnout, přidejte kaštanovou tinkturu a kafrový olej. Elektrickým šlehačem míchejte dokud nezískáte homogenní lehký balzám, který spotřebujte do čtvrt roku.

Pro léčebné účely se také někdy používá kaštanová kůra a květy. Jírovce bývají často vysazovány jako okrasná dřevina. V posledních desetiletích působivý habitus stromů v parcích bohužel často decimuje klíněnka jírovcová. Tento hmyzí škůdce napadá listy, které pak usychají a opadají už v průběhu léta. Dřevo kaštanu je ceněno jako zajímavá nábytkářská surovina. Listy, kůra a slupky plodů se zase dají využít k přírodnímu barvení látek.

Close