Kakaové boby, kakao a čokoláda. Víte, co je lepší?

kakao-cokolada
foto:Pixabay.com/Devanath

Možná si myslíte, že je jedno, jestli mlsáte kakao ve formě kakaových bobů, jako horký nápoj z kakaového prášku nebo v čokoládových výrobcích. I když mají mnoho společného, zároveň se výrazně liší.

Chuť a účinky na psychiku dělají z kakaa jednu z nejnávykovějších pochoutek. Často ji máme spojenu s čokoládou, ale v ní tvoří kakaový prášek jen jednu z mnoha složek. Velmi záleží na kvalitě použitého kakaa, obsaženém procentuálním podílu a přítomnosti dalších ingrediencí, zejména cukru, rostlinných tuků, emulgátorů a jiných aditiv. Proto jsou čokoládové produkty často spíše sladkostí s mnoha negativními účinky, přestože kakao ve své přirozené formě je plodinou s veskrze blahodárnými účinky. Důvody, proč tomu tak je, jsou následující:

Kakaové boby obsahují nejvíce prospěšných složek. Neprocházejí zpracováním, které ničí biologicky aktivní látky a snižuje jejich původní výživovou hodnotu. Obsahuje až 50% kakaového másla, 18% proteinů a 8% škrobů. Vyniká přítomností antioxidantů, katechinů a epikatechinů, chránících buňky těla před poškozením volnými radikály. Je také bohatým zdrojem hořčíku, železa, síry, chromu, manganu, zinku a mědi, které mají vliv na řadu metabolických procesů, krvetvorbu, správnou funkci reprodukční soustavy a nervového systému. Stimuluje produkci endorfinů a serotoninu, které napomáhají psychické pohodě, snížení krevního tlaku a rezistence k inzulinu. Nepražené kakaové boby mají specificky lahodnou nahořklou chuť.

guaranaplus-kakaove-boby

Kakaový prášek je dnes ponejvíce vyráběn z fermentovaných a poté pražených kakaových bobů. Vysoká teplota, která při pražení dosahuje až 130°C, znehodnocuje nenasycené mastné kyseliny a mění je na zdraví škodlivé transmastné, podepisuje se také molekulární struktuře a destruuje enzymy. Po pražení jsou boby rozemlety na pastu, ze které je vylisováno kakaové máslo. Odtučněná hmota se semele na prášek. Takové kakao už postrádá mnoho důležitých složek. A protože je kyselé, prochází ještě procesem neutralizace promytím roztokem uhličitanu draselného. Získá tmavší odstín, plnější zemitou chuť, ale už nedokáže zdaleka organismu poskytnout benefity napražených kakaových bobů.

Čokolády jsou na tom často ještě hůř. Pokud pečlivě nevybíráte ty s minimem přidaných ingrediencí, vysokým podílem kakaového prášku a kakaového másla, může se vám do ruky dostat spíš produkt, který je dnes vtipně pojmenován „čokoládová pochoutka“. Jejich receptura zahrnuje moře nezdravého rafinovaného cukru, levné rostlinné tuky, mezi nimiž je u výrobců nejpopulárnější palmový tuk, a také emulgátory, které zajistí to, že lze smísit složky přirozeně nemísitelné. O zdravotních přínosech se u takové pseudopotraviny nemá smysl vůbec bavit. Mléčné čokolády navíc prostřednictvím caseinu ruší antioxidační vlastnosti kakaa.

Jestliže si ale mlsání čokolády nedokážete odepřít, je pro vás dobrou zprávou, že můžete najít takové, které se od standardních výrobků čokoládového průmyslu zásadně liší. Jde o čokolády vyráběné z nepraženého kakaa, kvalitního kakaového másla a slazené sušenou třtinovou šťávou. Jejich účinky se velmi podobají kakaovým bobům. K dostání jsou také druhy vylepšené dalšími zdraví prospěšnými přísadami, třeba čokoláda se spirulinou nebo čokoláda s chia semínky. Milovníci kakaového nápoje mohou ochutnat povzbuzující směs nepraženého kakaového prášku a guarany – guaracao, nebo proti stresu působící mix stejného kakaa s macou – macacao.

Close