Jeřabiny – nevšední superpotravina

jerabiny
foto:Pixabay.com/tookapic

Nepropásněte šanci natrhat si jeřabiny. Mezi jejich zdravotní přínosy patří schopnost posilovat imunitu, zlepšují dýchání a trávení, léčí bakteriální infekce a jsou prevencí některých druhů rakoviny.

Jeřabiny jsou plody jeřábu ptačího(Sorbus aucuparia), stromu lemujícího cesty a běžně využívaného jako dekorativní dřevina. Od srpna do září jej zdobí velké množství střapců malých červených kuliček, které jsou oblíbenou pochoutkou ptactva. Pokud si uděláte čas, určitě si zralé jeřabiny natrhejte. Je v nich obsaženo množství tělu prospěšných látek.

Toto ovoce je opravdovou náloží vitamínu C. Dále se v nich nachází cukry, vláknina, sorbit, sorbóza, karotenoid sorbusin, třísloviny, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy, hořčiny a škála organických kyselin – parasorbinová, sorbová, jablečná, vinná nebo citronová. Nezpracované syrové jeřabiny mohou díky kyselině parasorbinové způsobit lehčí otravu vedoucí k nevolnosti, trávicím obtížím, bolesti hlavy nebo poškození ledvin. Zmrazením, usušením nebo tepelným zpracováním plodů však jejich toxicita mizí.

Plody můžete usušit v polostínu a použít na přípravu čaje. Připravit se z nich dají alkoholické nápoje a likéry, v gastronomii mají své místo při přípravě zvěřin. Vyrobit z nich lze vynikající marmeláda, vylisovaná šťáva je vhodná k uvaření sirupu nebo ovocného želé. Jeřabiny jsou zkrátka zajímavou a nevšední pochoutkou, kterou vzhledem k jejím zdravotním přínosům můžeme zařadit mezi superpotraviny. Výborně chutnají a v mnohém pozitivně působí na lidský organismus. Zde je přehled nejdůležitějších benefitů:

Prevence rakoviny
Vysoká úroveň antioxidantů snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny. Quercetin a kyselina sorbová chrání před škodlivými účinky volných radikálů v těle.

Posílení imunity
Antioxidanty a vitamín C zvyšují odolnost vůči celé řadě onemocnění. Kyselina askorbová totiž stimuluje produkci bílých krvinek – krevních buněk se schopností bojovat proti virům, bakteriím a jiným patogenům.

Antibakteriální účinky
Kyselina sorbová zabraňuje růstu plísní, kvasinek i některých kultur bakterií. Z tohoto důvodu se také používá v kosmetických přípravcích a jako potravinářský konzervant. V lidském těle snadno metabolizuje a jde zřejmě o nejméně škodlivou konzervační přísadu.

Účinky na respirační systém
V tradiční medicíně se šťáva z jeřabin podává ke snížení zánětu dýchacích cest, zmírnění bolesti v krku a astmatických potíží. Vynikající účinnost je způsobena kombinací antioxidantů, vitamínu C a protizánětlivých složek.

Zdravé trávení
Vláknina přispívá k lepšímu trávení a dobré činnosti střev. Organické sloučeniny v jeřabinách stimulují produkci žluči, působí proti průjmu a léčí nechutenství.

Léčba močových cest
Jeřabiny mají močopudné účinky, podporují vylučování přebytečně zadržované vody v těle. Pomáhají při rozpouštění a vyplavování močového písku a menších močových kamenů.

Další benefity
Antioxidanty v plodech zpomalují stárnutí organismu, zlepšují stav pokožky, posilují zdraví očí a zmenšují riziko makulární degenerace. Vitamín C je nezbytný pro řadu dalších tělesných procesů, včetně tvorby kolagenu posilujícího svalovou tkáň a cévní systém. Malvičky jeřábu snižují hladinu cholesterolu v krvi, jsou doporučovány také při léčbě ženských nemocí a potíží spojených s menopauzou. Tinktura z jeřabin pomáhá normalizovat menstruační cyklus a údajně pozitivně ovlivňuje plodnost.

Protože se běžné jeřabiny mohou někdy zdát příliš trpké, byla u nás vyšlechtěna sladkoplodá odrůda Jeřáb sladkoplodý moravský. Možná by slušela i vaší zahradě.

Close