Jalovčinky – divoké koření, borovička i lék

jalovcinky
foto: Wikimedia Commons/Fungus Guy

Na jalovec, kdysi běžný jehličnan rostoucí na stráních a v podrostu borových hájů, dnes bohužel už narazíte spíš v parku. Od pradávna z něj lidé získávali jalovčinky, přírodní ochucovadlo i medicínu.

Když se vás někdo zeptá, jestli jste už ochutnali jalovčinky, možná nebudete vědět. Jedná se o malinké neobvyklé šišky jalovce, které díky dužnatému obalu vypadají jako bobule. Než dozrají, trvá jim to dva roky. První rok jsou ještě zelené, teprve na podzim druhého roku změní barvu na temně fialovou a nastává doba vhodná pro jejich sběr. Obvyklým druhem jalovce, který lidem poskytoval jalovčinky, býval jalovec obecný (Juniperus communis). Dnes je však tento jehličnan v přírodě stále větší vzácností a patří mezi ohrožené druhy tuzemské flóry. Plody je ale možné získat také z dalších jalovců, které se často používají k okrasným výsadbám – jalovce peckoplodého (Juniperus drupacea), jalovce čínského (Juniperus chinensis), jalovce ztepilého (Juniperus excelsa) nebo jalovce červenoplodého (Juniperus oxycedrus).

Obsahují pryskyřici, oleje a aromatické silice jako pinen, kafr, kadinen, borneol a terpinol, které stojí za lesní vůní tradiční slovenské borovičky, ginu nebo kořenící směsi na zvěřinu. Protipól sladkosti jalovčinek dané podílem glukózy a fruktózy vytvářejí hořčiny. V bobulkách se nalézá také vitamín C, flavonoidy, z minerálů pak především vápník a draslík. Jalovčinky vykazují silné antiseptické a dezinfekční, podporují rovněž dobré prokrvení svalstva. Využít je lze mnoha způsoby při nápravě celé řady neduhů.

1. Ochrana před volnými radikály
V jalovčinkách bylo objeveno 87 antioxidačních sloučenin, které neutralizují volné radikály v těle a zabraňují tak jejich škodlivému působení. Tímto způsobem jalovčinky chrání organismus zejména před onkologickými a kardiovaskulárními chorobami.

2. Přírodní dezinfekce a antimykotikum
Esenciální jalovčinkový olej je šetrným a účinným prostředkem při léčbě bakteriálních a kvasinkových infekcí. Pomáhá při kandidóze ústní sliznice, zánětech horních cest dýchacích a zánětlivých nemocech dásní.

3. Lék na kožní problémy
Jedním z nejběžnějších způsobů využití jalovčinek je povrchová aplikace obkladů na pokožku postiženou vyrážkami, ekzémy nebo akné. Jalovčinkový olej rovněž zlepšuje prokrvení kůže a její zásobování nezbytnými živinami. Proto je doporučován i pro obnovu přirozené pigmentace pokožky u lidí postižených vitiligem. Prokrvující vliv je pozitivní také při odbourávání podkožních tukových depozit zapřičiňujících celulitidu.

4. Chutné digestivum
V lidové medicíně jsou jalovčinky dlouhodobě ceněny jako prostředek zlepšující trávení, stimulující produkci žluči, mírnící koliky a nadýmání. Zejména ve formě panáčka dobré borovičky, ale také jako koření při úpravách červených mas a zejména zvěřiny. Kvůli souběžnému močopudnému účinku je však třeba vyhnout jejich nadužívání, zvláště trpíte-li poruchami ledvin.

5. Pomoc při nespavosti
Příjemná vůně jalovcového oleje jej předurčuje také pro aromaterapii. Působí jako relaxant s pozitivním vlivem na činnost mozku a psychiku. Zbavuje napětí a úzkostí, přináší uvolnění a hluboký spánek. Na rozdíl od farmaceutických hypnotik nemá žádné nežádoucí účinky.

6. Úleva od bolestí hybného aparátu
Prokrvující a protizánětlivý efekt sloučenin obsažených v jalovčinkách přispívá k tlumení a léčbě bolestivých zánětlivých nemocí kloubního aparátu, jako jsou artróza, revmatická artritida nebo dna. Aplikovat je možné lihovou tinkturu jako mazání na postiženou oblast a přidávat ji také do koupele. Při masážích se používá jalovcový olej, který spolu s mechanickým působením tlaku uvolňuje ztuhlé svalstvo, snižuje otoky a je velmi vhodný pro pacienty trpící syndromem těžkých nohou.

Některé studie a laboratorní testy poukázaly také možné další léčebné účinky jalovčinek, například regulaci hladiny krevního cukru a cholesterolu, úpravu vysokého krevního tlaku, antivirotické působení při léčbě oparu.

Pokud máte možnost jalovčinky nasbírat, můžete je usušit nebo zmrazit. Poslouží vám v kuchyni jako voňavé koření nebo jako droga pro přípravu odvaru. Jestli vám není alkohol cizí, zkuste jalovčinky naložit do vína nebo pálenky. Pak si možná s chutí zazpíváte „Vysoký jalovec, vysoký jako já…“.

Close