Jak vyzrát na rýmu

ryma
foto:Freeimages.com/Nancy Torres

Rýma je asi nejběžněší onemocnění, které nás potká i několikrát ročně. Někdy se z ní však může vyklubat pěkný prevít, který nás trápí víc než je zdrávo. V tom případě může ulevit přírodní léčba.

Rýma je zánětlivé onemocnění sliznice nosní dutiny, jež přichází často v období změn počasí – při ochlazení na podzim a naopak při oteplení na konci zimy. Výkyvem teplot, zhoršením kvality ovzduší a řadou civilizačních faktorů dojde k oslabení odolnosti nosní sliznice, posléze pak jejímu napadení viry. Nakonec se přidají bakterie a pořádná rýma je na světě.

Přestože dnes existují farmaceutické přípravky a léčiva na mnohem závažnější choroby, s obyčejnou rýmou si zatím nedokáží poradit. A tak se výrobci snaží ukousnout svůj krajíček na trhu alespoň prodejem nejrůznějších nosních sprejů a kapek. Jejich používání může sice přinést částečnou úlevu, ale je s ním spojeno riziko vzniku návyku na obsažené chemické složky. Nosní spreje typu Vincentka nebo mořská voda jsou víceméně bezpečné, ovšem je to hodně málo muziky za poměrně dost peněz.

Co tedy s rýmou dělat, když nechceme hledat pomoc v lékárně?

Na prvním místě je prevence. Nejlepším způsobem jak řešit všechny problémy je nedostat se do nich. Proto s dostatečným předstihem před blížícím se chřipkovým obdobím napumpujte tělo vitamíny A, C a E. Vitamín A doplníme mrkví, špenátem, rajčaty, růžičkovou kapustou, máslem, rybím tukem nebo žloutky. Céčko je ve velkém množství obsaženo v šípcích, rakytníku, petrželové nati, černém rybízu, brokolici, kysaném zelí, růžičkové kapustě, brokolici a kiwi. Vitamín E najdeme v oleji z pšeničných klíčků, arašídech, sóji, mandlích, slunečnicových semínkách, olivách, špenátu, listové zelenině a v avokádu. Dalším důležitým preventivním opatřením je celoroční otužování se a fyzická aktivita.

Přes všechnu snahu se však rýma může objevit.

V tom případě si naordinujte vitamínovou kúru jako v období prevence. Pomohou také bylinkové čaje, vynikající je z bezinkového nebo lipového květu, šípků, máty, divizny, jitrocele a dokonce z petrželové nati. Jestliže se rýma dostane do stadia, kdy vám bublá v nose a nemůžete dýchat, je na řadě těžší kalibr ve formě výplachu. Doma si můžete pro tento účel připravit mírně osolený nálev z jedné lžičky máty a stejného množství pelyňku na hrnek vody.

Další lidovou, bezpečnou a osvědčenou léčbou je napařování a inhalace. Dobře tady funguje třeba odvar z heřmánku a drcených jalovčinek, další kombinací je heřmánek, list maliníku a měsíček. Skuteční chlapi mohou vyzkoušet šňupací směs vyrobenou z tří dílů máty, dvou dílů oddenků puškvorce a jednoho dílu nepálivé červené papriky. Vše na prach zpracujte v hmoždíři či výkonném elekrickém mlýnku na kávu.

Výborné na veškeré bacily jsou samozřejmě cibule a česnek, při rýmě je tedy konzumujte více než obvykle. A pokud všechny rady nepomáhají, obrňte se kapesníkem a trpělivostí. Za týden bude po rýmě.

Close