Jak si udělat domácí bylinkové mýdlo

domaci-mydlo
foto: Pixabay.com/Unsplash

Mýdlo je nejdůležitějším pomocníkem pro osobní hygienu a péči o pleť. Přestože si v obchodech můžeme vybrat z nepřeberné nabídky tuhých i tekutých mýdel, doma vyrobené bylinkové má větší kouzlo.

Ptáte se, proč se pachtit s výrobou domácího mýdla, když za pár korun koupíte mýdlo už hotové? Jednoduše proto, že každé mýdlo nemusí naší pleti zrovna svědčit. Stačí se podívat na složení některých průmyslově produkovaných a možná vás zarazí, jak dlouhý seznam chemikálií obsahují. Výroba mýdla je přitom dovedností, kterou si lidé osvojili již před 4 tisíci let. V té době neměli k dispozici většinu sloučenin, které jsou součástí receptur dnešních mýdel. Pokud se rozhodnete pro vaření svého mýdla, obohaťte je autentickou vůní a účinnými složkami bylinek. Tomu se žádná syntetická náhražka nevyrovná.

Existují v podstatě dva základní postupy, jak si namíchat bylinkové mýdlo. Jednodušší způsob spočívá ve využití polotovaru – čistého marseillského nebo podobně kvalitního mýdla, který nasekáte nebo nastrouháte, rozpustíte a poté vylepšíte vonnými oleji, sušenými bylinkami, bylinkovými nálevy a dalšími žádanými příměsemi. Tato metoda je pohodlnější a vhodná i v případě, že chcete tvořit s dětmi.

Složitější je klasické vaření mýdla z tuku a louhu. Potřebujete víc pomůcek a při práci s hydroxidem musíte být velmi opatrní. Připravte si dva hrnce, které nemáte pro přípravu pokrmů. Výborné jsou starší vyřazené smaltované hrnce, první o objemu 1 litr a druhý aspoň 2,5 litru. Dále ochranné brýle a pevné gumové rukavice, sklenici, teploměr, nerezovou lžíci, kovové míchadlo (třeba stavební spirálové o rozměru 8 x 40 cm) , aku vrtačku, formičky a digitální váhu.

Dále jsou nezbytné tyto základní suroviny:

  • 500 g tuhého tuku – vepřového sádla, hovězího loje nebo kokosového oleje
  • 500 g olivového oleje
  • 380 ml destilované vody
  • 140 g hydroxidu sodného

Ve větším hrnci pomalu zahřívejte tuhý tuk s olivovým olejem asi na 80° C, míchejte dokud nedojde k úplnému rozpuštění a propojení směsi. Odstavte a nechte chladnout. Nasaďte si brýle a rukavice. Do sklenice si odvažte hydroxid. Do menšího hrnce odměřte destilovanou vodu, velmi pomalu do ní přisypávejte hydroxid. Pozor, chemická reakce při rozpouštění zahřeje vodu v hrnci až na 90° C. Počkejte, až se teplota sníží. Po pár minutách budou mít obsahy obou hrnců teplotu okolo 40° C. To je správná chvíle, kdy roztok louhu přelijeme do rozpuštěné směsi tuků a oleje. Dochází ke zmydelnění. Teď je důležité obě složky pořádně promíchat. Máte-li trpělivost a svaly, jděte do toho ručně. Jinak upněte míchadlo do akumulátorové vrtačky a mixujte. Vznikne homogenní, konzistenci pudingu připomínají hmota – vaše doma vyrobené mýdlo.

Teď můžete zapojit svou fantazii a zkušenosti bylinkáře, nastává fáze vylepšování. Do mýdlové hmoty přimíchejte oblíbené éterické oleje, nahrubo nebo na prášek rozdrcené sušené bylinky a květy. Hodí se rozmarýn, měsíček, růžové plátky, levandule, šalvěj, máta a celá řada dalších. Použít můžete také to, co najdete v kořenkách, třeba drcenou citronovou nebo pomerančovou kůru, mletý hřebíček, skořici, fenykl, anýz nebo badyán. Příznivé účinky na pleť bude mít mýdlo, pokud do něj přimícháte zelený čaj matcha, spirulinu nebo med. A jestli chcete docílit peelingového efektu, dodejte do základu nahrubo rozdrcené ovesné vločky, prášek z guarany nebo mletou zrnkovou kávu.

Nakonec směsí naplňte silikonové, nebo olejem vymaštěné plastové či kovové formičky, ve kterých mýdlo ztuhne a bude zrát další čtyři týdny. Pak jen vyklepnete a můžete začít používat.

Close