Jablečný ocet a hubnutí. Pravda nebo fáma?

jablecny-ocet
foto:Wikipedia.org/Phongnguyen1410

Jablečný ocet bývá v posledních letech zmiňován jako zázračný prostředek na hubnutí a posílení zdraví. Má však skutečně takové účinky, nebo jde jen mýty opředenou přísadu do salátových zálivek?

Výroba nejrůznějších druhů ovocných octů probíhala prý v už době před deseti tisíci let. A v historii byl ocet často využíván nejen jako kulinární surovina, ale také jako medicína na nejrůznější neduhy. V současnosti prožívá v tomto ohledu jistou renesanci používání jablečného octa. Je však možné, aby kyselina vzniklá kvašením jablek působila tak blahodárně?

Příznivci jablečnému octu připisují zajímavý obsah vitamínů, pektinu, beta-karotenu a minerálů. Hovoří se o jeho schopnosti usnadňovat hubnutí, detoxikovat organismus, přinášet úlevu při artritidě, snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Údajně pomáhá při průjmech, zmírňuje astmatické potíže, působí antibioticky a antisepticky. Dokonce má mít vliv při prevenci vůči rakovině nebo léčit deprese.

Odpůrci jablečného octa se opírají o nejrůznější studie popírající v podstatě vše výše uvedené. Z toho si však nic nedělejte. Jablečný ocet sice jako recept na hubnutí bez námahy nefunguje, ale to dá říci vlastně i o jiných. Bez úpravy jídelníčku a aktivního pohybu to nejde nikdy. Jeho nadměrná konzumace může také některým lidem způsobit překyselení žaludku. Pokud jej však používáte v rozumné míře při přípravě pokrmů, svému zdraví skutečně prospějete. Kyselé složky snižují glykemický index jídla, takže určitě chrání před diabetem. Obklady s jablečným octem zmenšují otoky a úspěšně se dá také využít při potížích s lupy ve vlasech.

V kuchyni najde uplatnění při nakládání, oživí chuť ovoce ve štrúdlech a na koláčích, dodá šmrnc omáčkám, dresinkům, pomazánkám a zeleninovým salátům. V každém případě je výrazně chutnější než 8% kvasný lihový.

Close