Džem z černého bezu s jablky

foto: Pixabay.com

Máte rádi domácí marmelády a džemy? Na konci prázdnin je ta správná příležitost, kdy si můžete uvařit fantastický džem ze zralých bobulí černého bezu. Jsou plné prospěšných látek a chuti léta.

Střapce temně černých bobulí zdobících bezové keře obsahují báječný koktejl vitamínů a antioxidantů, které v zimě přijdou každému vhod. Posílením imunity pomáhají organismu odolat útokům chřipky a bakteriálních infekcí. Čerstvé je ale nejde skladovat, vyžadují zpracování. Možností je hned několik. Ze šťávy lze připravit sirup nebo černé kuličky kompotovat podobně jako brusinky nebo černý rybíz. My vám ale poradíme, jak z nich uvařit lahodný džem.

Budete potřebovat:

  • 1 kg bezových bobulí otrhaných ze stopek
  • 1/2 kg jablek zbavených jádřince a oloupaných
  • 3 dcl vody
  • 3 citrony
  • 3 snítky meduňky
  • 1 kg krystalového cukru

Nejrychlejším způsobem, jak sklidit bezové bobule, je odstřihnout vždy celý střapec. Vybírejte takové, na kterých jsou plody dobře a rovnoměrně vyzrálé a přitom už nejsou seschlé. Doma bobulky nad širší mísou prsty jemně stáhněte ze stopek. Ty, které jsou zralé akorát, půjdou snadno, zelené pevně držící nechte být – jsou stejně málo sladké a mají příliš trpkou chuť. Otrhané plody ponořte do vody, vyplavte smítka a suché kuličky a nakonec sceďte.

Jablka potlačí silnou bezovou vůni, dodají jemnost a pektin důležitý pro výslednou konzistenci. Očištěná jablíčka nakrájejte na hrubší kostky, dejte do velkého hrnce, podlijte vodou a vařte asi 10 minut dokud nezměknou. Doba se může malinko lišit podle odrůdy jablek. Tyčovým mixérem je snadno proměníte na pyré, ke kterému přisypte kuličky bezu a cukr, přidejte meduňku. Společně vařte dalších 15 minut, nakonec ochuťte šťávou ze 3 citronů, nechte ještě minutku vařit a proveďte test želírování. Na vychlazený talíř kápněte trošičku džemu a za chvilku uvidíte, zda jeho hustota odpovídá vašim představám. Pokud je příliš řídký, vařte dalších 5 minut a test opakujte.

Vyvařené meduňkové snítky vylovte a vyhoďte. Džem plňte do nahřátých sklenic.


 

Zajímá vás, jaké je terapeutické využití černého bezu? Podrobněji jsme o jeho léčivých účincích psali v článku Černý bez není plevel.

Close