Domácí sirup z bezových květů

bezove-kvety
foto:Pixabay.com/Hans

Až rozkvetou černé bezy, začne vzduch kolem nich omamně vonět. Byl by hřích neukrást si trochu vůně a chuti bezových květů. Dá se z nich připravit domácí sirup, po kterém se mohou všichni utlouct.

Květy černého bezu jsou plné léčivých látek – glykosidů, flavonoidů, antokyanů, éterických olejů, tříslovin, slizových složek, omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pokud si je natrháte, usušte je ve stínu a uschovejte na zimu. Čaj z nich přijde vhod, když vás bude sužovat nastuzení, pomůže vám vypotit se a zbavit se kašle. Stejně tak je dobrou medicínou na špatné zažívání a problémy se žlučníkem.

Z čerstvých bezových květů si můžete vyrobit vynikající sirup. Nejenže má podobné účinky jako čaj, navíc báječně chutná a jeho příprava není vůbec obtížná. Budete potřebovat:

  • 20 bezových květenství
  • 1 litr vody
  • 3/4 kg cukru
  • 1 citrón
  • 1 lžička kyseliny citrónové
  1. Nad větší mísou otrhejte nebo ostříhejte květy ze stonků.
  2. Nakrájejte citron na centimetrové řezy a přidejte je s kyselinou citrónovou ke květům.
  3. V hrnci přiveďte k varu cukr a vodu a za občasného míchání rozpusťte na sirup.
  4. Sirup nechejte zchladnout na 35°C. Teplotu snadno zkontrolujete bez teploměru prstem. Blíží se teplotě těla, takže necítíte ani teplo, ani chlad.
  5. Sirup nalijte do mísy ke květům. Květy můžete zatížit třeba talířem, aby byly řádně ponořeny. Zakryjte čistou utěrkou. Ponechte 2-3 dny macerovat na temném místě, poté přeceďte přes velmi husté síto nebo plátno.
  6. Připravte si láhve, řádně je umyjte a vypláchněte horkou vodou. Plňte sirupem asi 1 cm pod okraj, uzavřete dobře těsnící zátkou. Skladujte v lednici.
  7. Pokud si připravíte sirupu větší množství a je jasné, že bude trvat delší dobu, než jej spotřebujete, je lepší naplněné láhve sterilovat při teplotě 75°C po dobu 15 minut.

Sirup chutná dětem i dospělým, naředit ho můžete vodou nebo sodovkou a přidat do něj kousek limetky s čerstvými bylinkami, například mátou nebo meduňkou. Pokud rádi experimentujete, můžete třeba ochutnat koktejl z šumivého vína s bezinkovým sirupem.

Ačkoliv černý bez dorůstá mnohdy rozměrů stromu, někdy zůstane po nájezdu sběračů pěkně zřízený. Mějte na paměti, že ho není vhodné zbavit nešetrně všech květenství. Sbírejte jen ta právě plně rozkvetlá, nerozvitá stejně nejsou pro sirup tak dobrá, ta odkvétající se za pár týdnů promění na léčivé a chutné černé bobulky.

Close