Cukrovka, dieta a bylinky

kostka-cukru-v-puse
foto:Freeimages.com/Mark Webb

Epidemie diabetu způsobená neprávným stravováním a nedostatkem pohybu je stále na vzestupu. Lékaři dokáží efektivně s cukrovkou bojovat, lepší je však se před ní chránit dietou a bylinkami.

Diabetes je skupina onemocnění vznikajících v důsledku poruchy metabolismu cukrů v těle. Příčinou je nedostatek hormonu inzulinu, který zajišťuje podmínky pro štěpení glukózy. Moderní léčba spočívá v podávání inzulinu, pohybu a dietě. Díky tomu může vést většina diabetiků plnohodnotný život a cukrovka už není asi takovým strašákem. Měla by ovšem být. Počet diabetiků u nás od roku 1980 do dneška stoupl přibližně 3x. Nyní je v Česku evidováno více než 800 tisíc léčených diabetiků. Jde o číslo, ze kterého běhá mráz po zádech.

Je prokázáno, že největší vliv na propuknutí onemocnění má obezita v důsledku přejídání se, nesprávného složení jídla a nedostatku fyzické aktivity. Jednoduše se dá tedy vyvodit prevence – racionální strava a pohyb. Svou roli mohou hrát i bylinky vhodně zařazené do dietního režimu.

Cukr je bílý jed, v nadměrném množství má na vznik cukrovky zásadní vliv. Pokud jste na sladké, můžete jej substituovat nekalorickými rostlinnými sladidly necukerného charakteru. Doma můžete snadno pěstovat stévii (Stevia rebaudiana), která je až 300x sladší než sacharóza, nebo aztécký cukr (Lippia dulcis) se sladivostí 1000x vyšší proti řepnému cukru.

Dalším důležitým faktorem je příjem hořčíku. Jednou z obtíží v důsledku nedostatku magnesia je inzulínová rezistence vedoucí k diabetu. Nezapomeňte tedy do jídelníčku zařadit dýňová, slunečnicová a sezamová semínka, různé druhy ořechů a zelené bylinky jako bazalku, tymián, kopr nebo pažitku. K mlsání jsou vhodné namísto sladké čokolády na hořčík bohaté nepražené kakaové boby.

 

guaranaplus-kakaove-boby

 

Porušená glukózová tolerance bývá zase výsledkem deficitu chromu. Na talíř ho nejvíce naservírujete v celozrnném pečivu, houbách, chřestu, švestkách a zelených fazolkách. Zapíjet můžete červeným vínem.

Na hladinu glukózy v krvi a produkci inzulinu pozitivně působí také některé tradiční evropské léčivky, zejména pampeliška lékařská, kotvičník zemní, vavřín vznešený, kopřiva dvoudomá, puškvorec obecný, cibule a česnek. Z orientálních bylin vykazují velký vliv ženšen pravý, aloe vera a bazalka posvátná.

Diabetu můžete předcházet také pravidelnou konzumací syrové(raw) stravy namísto tepelně upravených potravin. Dlouhé a nešetrné kulinární technologie zvyšují glykemický index(GI) potravin. Zatímco brambory vařené ve slupce mají GI 50, smažené hranolky pak 90, tedy téměř dvojnásobný. Myslete na to až se příště pustíte do vaření.

Close