Čokoláda je vášeň, která léčí

cokolada-plna-vasne
foto:Freeimages.com/ilker .

Když se cítíme na dně, často sáhneme po tabulce čokolády. Tmavá čokoláda je hořkosladká delikátní lahůdka dobrá nejen na léčení zlomeného srdce, frustrací a mindráků.

Tajemstvím silných účinků čokolády jsou kakaové boby, zdroj její nezaměnitelné chuti a současně pramen zdraví prospěšných chemických složek jako jsou flavonoidy a theobromin nebo celá řada minerálů.

Někomu se může zdát hořkost kakaa na překážku. Jistě, stačí přidat mlého, cukr a další tajemné čokoprůmyslové ingredience a je po problému. Co je však přátelské k našim chuťovým pohárkům, nemusí být stejně pozitivní pro naše zdraví. Proto se držte nejraději čokolády, která obsahuje alespoň 60% kakaa a nepoznala bezbřehé možnosti potravinářské chemie. Právě taková čokoláda je nejen delikátním chuťovým zážitkem, ale zároveň vede pravidelná konzumace jedné až dvou tabulek týdně k překvapivým výhodám.

 

Zdravější srdce
Nejnovější výzkumy potvrdily kardiovaskulární přínos čokolády. Eliminuje rizika ifarktu a selhání srdce až o jednu třetinu, normalizuje krevní tlak a zvyšuje flexibilitu žil a tepen. Snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Prevence diabetu
Účastníci italské studie jedli tyčinku tmavé čokolády jednou denně po dobu 15 dnů a inzulínová rezistence poklesla téměř o polovinu. Vědci tvrdí, že za tímto efektem stojí flavonoidy.

Zdravé hubnutí
Vědci z univerzity v Kodani zjistili, že tmavá čokoláda přináší větší pocit sytosti než její světlá varianta. To znamená, že tmavá čokoláda snižuje touhu po sladkých, slaných nebo tučných jídlech, což se může hodit.

Snížení stresu
Léčení emocionálního vypětí čokoládou není vůbec špatné. Švýcaři zjistili, že pravidelné pojídání tmavé čokolády snižuje hladinu stresového hormonu a zmírňuje metabolické účinky stresu.

Vyšší intelektuální výkon
Jste v práci pod tlakem? Popadněte tmavou čokoládu. Odrazí nápor stresu a zlepší až na 3 hodiny průtok krve do klíčových částí mozku, čímž zlepší jeho výkonnost a bdělost.

Ochrana před sluncem
Test britských vědců zkoumal vliv hořké čokolády na odolnost pokožky při opalování. Po třech měsících konzumace čokolády trvalo kůži testovaných osob dvakrát tak dlouho, než došlo na slunci k zarudnutí.

Tlumení kašle
Čokoláda díky obsaženému theobrominu tiší kašel téměř stejně jako kodein. Navíc nemá negativní vedlejší účinky jako je ospalost a utlumenost.

Šťastnější potomci
Ženy, které jedly čokoládu každý den během těhotenství potvrdily lepší zvládání stresu. Finská studie zjistila, že jejich děti byly šťastnější a více se usmívaly.

A co všeobecně zakořeněná představa, že čokoláda je báječné afrodisiakum?
Některé komponenty v čokoládě, především fenyl-ethylamin, tryptofan, anandamid, kofein a theobromin, stimulují v mozku centra slasti. Přímý dopad na sexualitu a potenci ale nebyl přímo potvrzen. Tým italských sexuologů však uvedl, že ženy mlsající čokoládu se cítí podstatně více sexuálně naplněny. A šéf nigerijské Federální agentury pro potraviny a léky doporučil Nigerijcům zříci se Viagry ve prospěch pojídání čokolády.

Když to tvrdí největší milovníci, Italové a černoši, musí na tom zaručeně něco být.

Close