Cibulové slupky nejsou k zahození

cibule-ve-slupce
foto:Pixabay.com/Hans Braxmeier

Slupka cibule má za úkol chránit dužnatý vnitřek před vnějšími vlivy podobně jako kůže naše tělo. Aby tento úkol plnila, obsahuje řadu fytonutrientů a látek, jež z ní dělají levný léčivý prostředek.

Kuchyňská cibule je jednou z nejběžněji konzumovaných druhů zeleniny. Na talíři ji máme prakticky denně, protože orestovaná cibulka tvoří základ nejen české teplé kuchyně. Před přípravou pokrmů ji oloupeme a … slupku vyhodíme. V popelnicích, nebo v lepším případě v bioodpadu či na kompostu končí ročně tuny cibulových suchých vnějších vrstev. Vnímáme je jako bezcennou součást cibule, pro niž nemáme žádné praktické využití. To však není pravda, látky obsažené v cibulové slupce z ní dělají velmi hodnotnou surovinu.

Zatímco dužnaté vnitřní vrstvy oplývají sirnými sloučeninami a fytoncidy s antibiotickými účinky, vnější vrstvy a hnědá slupka jsou bohaté na vlákninu a flavonoidy, zejména silný antioxidant quercetin. Tato sloučenina je přírodním prostředkem pro regulaci hladiny cholesterolu a kontrolu krevního tlaku, podporuje zdravý kardiovaskulární systém, pomáhá v boji proti alergiím, léčí zánětlivé procesy v těle, stimuluje svalové funkce, zahání deprese a v neposlední řadě slouží k prevenci některých druhů rakoviny.

Vyhazovat cibulové slupky bez toho, abychom z nich léčivé složky extrahovali, je proto velká škoda. Do vývarů používejte cibuli neloupanou, slupka uvolní cenné látky a dá tekutině nádhernou zlatavou barvu. Pokud cibuli oloupete, slupky nevyhazujte. Nechte je pořádně proschnout a skladujte pro další použití. Můžete je později vyvařit, slupkový odvar se hodí při přípravě gulášů, zeleninových polévek nebo při vaření rýže. Pití odvaru prospěje u chorob ledvin a močových cest. Jako kloktadlo poslouží při zánětech dutin a horních cest dýchacích, napařování horkým odvarem ze slupek uvolní ucpaný nos a léčí rýmu. Využití má také jako kosmetický prostředek pro krásné vlasy. Pokud odvarem se slupek budete vlasy oplachovat po mytí, získají lesk, hladkost a měkkost.

Zapomenout nesmíme ale také na nejtradičnější uplatnění slupek při barvení velikonočních vajíček. Jejich přirozené a zářivě teplé barvě se nevyrovná žádné syntetické barvivo.

Close