Černý pepř zahání černé myšlenky

pepr-cerny
foto: Pixabay.com/congerdesign

Pokud pokládáte pepř za nejobyčejnější koření, určitě mu křivdíte. Je totiž králem koření, kvůli kterému proběhlo mnoho objevitelských cest. Býval posvátným plodem, platidlem, lékem i afrodiziakem.

Kuchaři se bez kuliček černého pepře jen těžko obejdou. Plody pepřovníku černého (Piper nigrum), které jsou známé jako dnes nejrozšířenější koření, pochází původně z Indie, kde jsou také jedním z léčiv tradiční ayurvédy. V Evropě ale dlouho nebyly obvyklým kořením. Dopravit pepř z Indie nebylo vůbec snadné a mnoho staletí byl pro většinu lidí díky vysoké ceně něčím absolutně nedostupným.

Aktivní složka piperin dává černému pepři jeho charakteristickou chuť. Navíc obsahuje železo, draslík, vápník, hořčík, mangan, zinek, chrom, vitamíny A a C a mnoho jiných nutrientů. Éterický pepřový olej intenzivně voní díky silicím jako limonen, pinen, myrcen, kamfen, linaool, kamfen a celé řadě dalších. Některé odrůdy pepře v sobě těchto těkavých sloučenin skrývají až 250. Není tedy divu, že kromě kuchyňského užití má také řadu léčebných účinků.

 

1. Zlepšuje vstřebávání živin
Piperin v černém pepři umožňuje tělu přijímat více důležitých živin, jako jsou vitamíny A a C, selen, beta-karoten, a mnohé další. Je zjištěno, že současná konzumace pepře s kurkumou zajistí vstřebání dvojnásobku kurkuminu. Navíc stimuluje transportéry aminokyselin v tenkém střevě.

2. Povzbuzuje trávení
Černý pepř zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Dostatečná produkce HCl chrání tělo před bakteriemi a viry přijímanými v jídle, ale rovněž zajišťuje uvolnění minerálů a vitamínů z potravy. Nedostatek žaludečních kyselin vede k přemnožení bakterie Helicobacter pylori, která je příčinou žaludečních vředů.

3. Odstraňuje plynatost
Černý pepř je karminativum, zamezuje tvorbě plynů v žaludku a uvolňuje křeče hladkého svalstva trávicího traktu. Pokud trpíte potížemi s nadýmáním a plynatostí, přidávejte špetku pepře do jídla. Akutní potíže můžete léčit sklenicí kefíru smíchanou se čtvrtinou čajové lžičky směsi mletého pepře a mletého kmínu.

4. Stimuluje chuť k jídlu
Pepř přidáním chuti nejen stimuluje chuťové pohárky, ale současně poskytne vůni pokrmu další aromatické složky, které jsou zachyceny čichovými receptory. Mozek dostává dvojí informace, díky kterým dokáže dokonaleji vyhodnotit lákavost pokrmu a navodí automaticky větší apetit.

5. Je dobrý ke snížení hmotnosti
Slupka pepřových kuliček obsahuje fytonutrienty, které podporují spalování tukových buněk. Efektivnější metabolismus lipidů umožňuje tělu spálit nadbytečné kalorie. Navíc je diuretikem a diaforetikem, které pomáhá vyplavit toxiny a přebytečnou vodu z těla.

6. Uvolňuje ucpaný nos
Pepř má také antimikrobiální vlastnosti, pročež bývá součástí různých léků proti nachlazení. Éterický pepřový olej dokáže přinést úlevu při rýmě a překrvení nosní sliznice. Osvědčeným receptem je napařování nad hrncem horké vody smíchané se lžičkou pepře a několika kapkami eukalyptového oleje. Tvrďáci mohou jemně mletý perpř i šňupat.

7. Působí proti artritidě
Piperin je díky svým protizánětlivým a antiartritickým vlastnostem velmi prospěšný při léčbě artritidy. Zlepšuje také krevní oběh, čímž zabraňuje bolestivosti kloubů způsobené špatnou cirkulací.

8. Má antioxidační účinky
Černý pepř má antioxidační složky, které jsou preventivním prostředkem proti volným radikálům, předčasnému stárnutí a rakovině, zejména rakovině tlustého střeva a prsu. Obsažené polyfenoly také chrání před vysokým krevním tlakem, cukrovkou a kardiovaskulárními chorobami.

9. Funguje jako přírodní antidepresivum
Piperin v černém pepři zvyšuje produkci serotoninu – neurotransmiteru důležitého pro řízení nálad. Nízké hladiny serotoninu jsou příčinou podrážděnosti a depresí. Přínosem je i vliv piperinu na tvorbu beta-endorfinu.

10. Prospívá dásním
Antibakteriální a protizánětlivé působení pepře oceníte také při zánětu a krvácení dásní a při problémech se špatným dechem. Stačí jen smíchat špetku soli, špetku pepře a několi kapek vody a tímto mixem masírovat dásně. Při bolesti zubů lze zase aplikovat na postiženou oblast pepř v hřebíčkovém oleji.
Celé kuličky pepře můžete hodit do vývarů nebo omáček už na počátku vaření. Opravdu pikantní pepřovou chuť i vůni dodejte pokrmům čerstvě mletými, případně drcenými, kuličkami jen při krátkém tepelném zpracování nebo těsně před podáváním jídla. Éterické složky se poměrně rychle odpařují a  ztrácí na intenzitě. Proto je také nutné jeho šetrné skladování v pečlivě uzavřených kořenkách v chladu, suchu a temnu.

Close