Černý bez není plevel

cerny-bez
foto:Freeimages.com/Tony Williams

Keře bezu černého zná asi každý z nás. Potkáte je na mnoha místech při toulkách přírodou, na okrajích cest nebo rumištích. Nepřejděte je bez povšimnutí, bez je osvědčeným přírodním lékem na neduhy.

Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý keř rozšířený v Evropě, západní Asii, Severní Americe a také na severu Afriky. A všude kde roste se používá jako bylinný přírodní lék s širokým spektrem účinků.

Bezinky obsahují množství organických pigmentů, tanin, aminokyseliny, karotenoidy, flavonoidy, cukr, rutin, vitamíny A,B a velké množství vitamínu C. V bezu přítomné látky vykazují silnou antioxidační schopnost, snižují hladinu LDL cholesterolu, zlepšují zrak, posilují imunitní systém, podporují zdraví srdce. Bez pomáhá proti kašli, při nachlazení, chřipkách, bakteriálních a virových infekcích a angínách. Působí jako mírné laxativum(projímadlo) a diuretikum, vyvolává pocení. Antokyan v plodech chrání buňky těla před poškozením. Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu.

Průzkum prováděný v Izraeli dospěl k závěru, že černý bez stimuluje imunitní systém těla, má pozitivní vliv při léčení rakoviny a osvědčil se také u pacientů s AIDS. Ve Spolkovém výzkumném centru pro potraviny v německém Karlsruhe vědci potvrdili, že antokyany černého bezu pomáhají regulovat imunitní reakce a mají znatelně větší antioxidační schopnost než vitamíny E nebo C. Studie rakouské univerzity ve Štýrském Hradci zjistila, výtažek z černého bezu snižuje hladinu LDL cholesterolu a tím preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních chorob.

Lidové rčení praví „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“ a něco na něm je. Bezinky jsou totiž báječná a dostupná přírodní medicína.

Close