Bylinné čaje posílí imunitu a zaženou podzimní depresi

lipovy-caj
foto:Freeimages.com/Zsuzsa N.K.

Teplé letní dny se pro letošek stávají minulostí a začíná přituhovat. Není nic lepšího než se zahřát kvalitním bylinným čajem.

Ovšem není čaj jako čaj. Pokud potřebujete pouze zahnat žízeň, stačí vám pohodit do vody pytlík čaje podivného složení. Jestliže ale chcete opravdu kvalitní čaj, který s sebou přináší léčivé účinky, bezpochyby raději zvolíte čaj ze sušených nebo čerstvých bylin, které rostou kolem vás.

Osvědčené podzimní čaje a jejich účinky:

Meduňkový čaj dokáže zklidnit nervy a tím pádem přináší klidný spánek. Při nemocech je užíván proti horečce, zlepšuje zažívání a působí antioxidačně.

Heřmánkový čaj se užívá jako šetrné sedativum při úzkostech a stresovém vypětí. Umí také zastavit obtíže s trávením, plynatost a průjem. Má protizánětlivé, antiseptické a povzbuzující účinky. Je vhodným tišícím lékem i pro děti.

Lipový čaj tlumí bolesti hlavy, neklid, nespavost a úzkost. Je vhodný při nachlazení, léčí horečku, dýchací cesty, záněty průdušek, působí protizánětlivě a celkově zklidňuje organismus.

Kopřivový čaj je silně detoxikační. Dokáže tělo zbavit nežádoucích chemikálií a hojně se užívá i při hubnutí. Podporuje imunitní systém, dokáže léčit záněty a onemocnění kloubů. Kopřiva je tonikum, které čistí krev a také snižuje krevní tlak.

Mateřídouškový čaj je obecně znám jako lék s antiseptickými vlastnostmi. Užívá se při suchém kašli, zánětu průdušek, poruchách trávicího ústrojí a odvrací i nervové slabosti. Doporučuje se i lidem trpícím chudokrevností.

Čaj z listů ostružiníku je nejen chutný, ale dá se využít i jako léčivo. Působí protizánětlivě, při nachlazení ulevuje při bolestech v krku, kašli a rýmě. Pro povzbuzující účinky je užíván i při rekonvalescenci.

Čaj z bezových květů dokáže celkově posílit obranyschopnost. Stal se lékem při nachlazení doprovázeného horečkou a katarových obtíží. Má detoxikační účinky, obnovuje buňky a zlepšuje zažívání.

Postup pro výrobu čajů z uvedených bylin:

Na 1 šálek (150 – 200ml) použijeme 1 čajovou lžičku sušené byliny (nebo 1 polévkovou lžíci čerstvé bylinky), zalijeme horkou vodou a necháme luhovat cca 10 minut. Poté scedíme a je hotovo. Je dobré nádobu nechat po dobu luhování zakrytou pokličkou, aby neunikaly drahocenné éterické oleje.

Šálek kvalitního bylinkového čaje dokáže zpříjemnit nástup sychravých podzimních dní a navíc potěší svými léčivými účinky.

Close